digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 57

Zvornik: Povratnička djeca obradovana školskim torbama i priborom

Autor: Septembar 20, 2015 0

Udruženje „Svitanje“ iz Sarajeva (članica AKOS-a) je u periodu od 22.-30. avgusta organizovalo humanitarnu akciju prikupljanja školskog pribora i torbi za povratničku djecu prvenstveno u istočnoj Bosni, ali i u ostalim dijelovima naše zemlje.

 

Akcija simboličnog naziva „Dajte im razlog za osmijeh“ je uspješno završena prikupljanjem i podjelom preko 300 školskih paketića i pribora.

Kao dio spomenute akcije, volonteri Svitanja su u nedjelju, 13.9., posjetili povratnička mjesta Zvornik, Drinjaču i Kulu Grad i tom prilikom podijelili ukupno 135 ruksaka s školskim priborom. U podjeli je učestvovalo 20 volontera koji su nesebično žrtvovali svoje vrijeme i trud kako bi barem malo uljepšali život djece povratnika u istočnoj Bosni. Među volonterima su bili i mališani, članovi Izviđačkog odreda „Sebilj“.

Na početku humanitarne akcije, volonteri su podijelili 109 školskih ruksaka i pribora povratničkoj djeci koji su učenici OŠ „Sv. Sava“ iz Zvornika. Podjela je organizovana u riječkoj džamiji u Zvorniku, a podatke o broju učenika je pružio Amar Gazibegović, profesor vjeronauke u OŠ „Sv. Sava“ koji je bio glavni kontakt i ispomoć na terenu.

Nakon toga, volonteri su u pratnji Amara Gazibegovića posjetili Drinjaču i džemat Kula Grad gdje su uručili dodatnih 26 školskih kompleta povratničkoj djeci.

Posebnu zahvalnost organizatori duguju Medžlisu IZ Zvornik i glavnom imamu Harisu-ef. Mustajbašiću koji su iskazali susretljivost i omogućili da se ova hajirli akcija uspješno obavi u prostorijama riječke džamije.

„Kao vjeroučitelju, bila mi je velika čast da sam bio dio ove plemenite akcije podjele školskih torbi i ruksaka učenicima i djeci povratnika u Zvorniku, Drinjači i Kula Gradu. Zahvalni smo Medžlisu IZ Zvornik i glavnom imamu Harisu-ef. Mustajbašiću koji su nam izašli u susret i omogućili da u džamiji izvršimo podjelu kompleta.

Takođe, zahvaljujem se udruženju Svitanje na nesebičnoj pažnji i pomoći djeci Zvornika, Kula Grada i Drinjače. Nadam se da ćemo u budućnosti proširiti našu saradnju na raznim poljima. Molim dragog Boga da sve one koji rade na ovakvim i sličnim projektima nagradi Svojom nagradom.“, istakao je Amar Gazibegović.

„Našoj organizaciji je pripala čast, a možemo reći i odgovornost, da možemo biti posrednici dostavljanja pomoći i školskih kompleta djeci koja su u potrebi i kojima ovaj humani gest mnogo znači. Ovo je samo jedna u nizu naših akcija kojima imamo za cilj širenje poruke ljubavi, tolerancije i pomoći onima kojima je pomoć potrebna, posebno našim povratnicima i njihovoj djeci koji žive u jako teškim uvjetima.“, izjavio je Jasmin Moco, koordinator projekta prikupljanja i podjele školskog pribora ispred Udruženja „Svitanje“ iz Sarajeva.

Kampanju „Darujte im razlog za osmijeh“ su pomogle mnoge kompanije, medijske kuće, humanitarne organizacije te donatori kojima se organizatori srdačno zahvaljuju i nadaju se budućoj plodonosnoj saradnji na sličnim projektima od općeg društvenog značaja.

Ovom prilikom spomenut ćemo sponzore ove plemenite akcije: Klas, BH Pošta, Hereke tepisi, Fondacija Muharem Berbić, Penny Plus, Bingo i Robot. Treba naglasiti da su uposlenici firme Alfa Energy donirali ukupno 430 KM za kupovinu pribora i torbi djeci povratnika, na čemu su im organizatori posebno zahvalni.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine