digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina: "Husein-kapetan Gradaščević u kulturi sjećanja"

Autor: Nusret Kujraković Oktobar 25, 2015 0

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradačac, povodom Dana općine Gradačac, organizirala je 22.10. 2015. godine tribinu „Husein-kapetan Gradaščević u kulturi sjećanja“.

 Predsjednica  BZK „Preporoda“  Gradačac Nadira Pamuković i počasni predsjednik i direktni potomak Husein-kapetana, 80-godišnji Bego Gradaščević, istakli su kako je cilj skupa, osim sjećanja na vođu Pokreta za autonomiju Bosne, potaknuti pitanje premještanja posmrtnih ostataka Husein-kapetana iz Istanbula u rodni Gradačac.

Muhamed-Bego Gradaščević je rekao da se već  godinama govori i piše o ovoj ideji, ali se gotovo ništa nije uradilo. Islamska zajednica u BiH uradila je sve što je do nje bilo, ali drugi nisu. Glavni preudvjet je gradnja Trga, na kojem bi bilo Turbe i mezar kapetana. Nadamo se da će se od sada na ovome početi nešto konkretno uraditi .

O Husein-kapetanu  govorili su i prof. dr. Husnija Kamberović, šejh Edin Urjan Kukavica, Benjamin Bajraktarević, Nusret Kujraković i načelnik općine Gradačac mr. Edis Dervišagić. U izlaganjima je istaknuta njegova  historijska uloga u Bosni, kao bosanskog vezira koji je stajao na čelu pokreta za autonomiju Bosne 1831./32. Godine. Podsjetimo, Husein-kapetan je izgradio džamiju Husejniju, Sahat kulu i uvakufio zemljište i dućane. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine