digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Cazin: Održano IV okupljanje alumnista Al-Azhara

Autor: H.H. Novembar 23, 2015 0

U subotu 21.11.2015. godine u prostorijama medrese „Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu održano je okupljanje alumnista kairskog Univerziteta Al-Azhar.

Ovom, 4. po redu, okupljanju prisustvovao je impozantan broj svršenika Al-Azhara koji su imali priliku prisjetiti se studentskih dana, kao i razmijeniti međusobne kontakte i iskustva.

Na početku zvaničnog dijela prisutnima se obratio Hasib Hadžić, inače svršenik medrese domaćina, kojem su prisutni izrazili zahvalu za nesebično zalaganje pri organizaciji ovogodišnjeg okupljanja. On je prilikom svog izlaganja pristunim predstavio i novu web-stranicu Azhar.ba namijenjenu kao intelektualni poligon svršenika Al-Azhara.

U ime domaćina prisutnim se obratio profesor arapskog jezika u cazinskoj medresi hfz. Mehmed Kudić, inače i sam svršenik Al-Azhara. Kao gost ovogodišnjeg okupljanja riječ je dobio dr. Abdulfettah Ahmed Šehata, profesor na univerzitetu Al-Azhar i lektor arapskog jezika pri Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Prisutnima se takođe obratio i zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Smajić koji je naglasio važnost očuvanja cjelovitosti bosanske uleme i nedopuštanje njenog rascjepa navodeći podatak da danas u Siriji nema više alima koji mogu govoriti o klasičnom sunizmu, ili su pobijeni ili protjerani. Pored zamjenika Resu-l-uleme pristunima su se još obratili i muftija bihaćki Hasan-ef. Makić te premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević.

Ovogodišnji skup je protekao u ozračju inicijative i za formalnom registracijom Udruženja svršenika Al-Azhara, nakon čega se pristupilo izboru osnivačke skupštine sa konkretnim zadacima u cilju same registracije.

Nakon oficijelnog dijela učesnici skupa su se uputili ka galeriji Kulturnog centra Cazin gdje je otvorena izložba autorskih djela pisanih rukama svršenika univerziteta Al-Azhar u Kairu.

Na kraju vrijedi istači da je u večernjim satima istog dana upriličeno pet javnih tribina u nekoliko krajiških gradova i to: u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bužimu i Bosanskoj Krupi. Kao izlagači na pomenutim tribinama nastupili su alumnisti Al-Azhara i to: dr. Hfz. Kenan-ef. Musić, mr. Dino-ef. Maksumić, mr. Husein-ef. Smajić, Hasib-ef. Hadžić, mr. Mustafa-ef. Prljača, Ekrem-ef. Hodžić, Nezim-ef. Halilović Muderris, mr. Hfz. Ahmed-ef. Bukvić, Izet-ef. Čamdžić te Abdulaziz-ef. Nuspahić.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine