digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predavanje Karčića iz IITB-a na Univerzitetu u New Yorku

Autor: Decembar 21, 2015 0

Od 3. do 5. Decembra 2015. godine na Univerzitetu Columbia u New York-u održana je međunarodna konferencija  Politika sjećanja: Viktimizacija, nasilje i osporavana sjećanja prošlosti (The Politics of Memory: Victimization, Violence, and Contested Memories of the Past).

Konferencija je okupila više desetina učesnika – profesora, te doktoranata iz cijelog svijeta a čija je oblast vezana za počinjene masovne zločine. Viši stručni saradnik iz Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka mr. Hikmet Karčić učestvovao je na sesiji Uloga mjesta i vizuelna kultura: nasljeđe nasilja na Balkanu (The Role of Place and Visual Culture: the Legacy of Violence in the Balkans) sa temom pod naslovom Bosna pamti: genocid i sjećanje u dolini rijeke Drine (Bosnia Remembering: Genocide and Memory in the Drina Valley).

U svom izlaganju mr. Karčić fokusirao se na značaj Drine u historijskom diskursu na Balkanu te na trenutačno 'otimanje' sjećanja na počinjeni genocid u dolini rijeke Drine analizom rušenja islamskog nasljeđa kao i izgradnja novih objekata. Drugi učesnik na panelu bila je Manca Bajec sa Royal College of Art iz Velike Britanije sa radom pod naslovom  Historijski revizionalizam u bivšoj Jugoslaviji: Umjetnost kao oblik pomirenja (Historical Revisionism in former Yugoslavia: Artistic Practice as Method of Reconciliation) te Gruia Badescu sa Univerziteta  Cambridge iz Velike Britanije sa radom pod naslovom Memorijalizacija žrtve: ruševine, urbana izgradnja i simbolično nasilje u Beogradu (Memorializing Victimhood: Ruins, Urban Construction and Symbolic Violence in Belgrade). Konferenciju je organizovao Univerzitet Columbia u saradnji sa Institutom za istraživanje ljudskih prava  i nekoliko naučnoistraživačkih instituta a koji su okupljeni u Alijansu historijskog dialoga i odgovornosti (Alliance of Historical Dialogue and Accountability).

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine