digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nove knjige: Multikonfesionalnost i antifašizam- evropske vrijednosti

Autor: Selman Selhanović Januar 01, 2016 0

Promovirana knjiga „Bosna se bliži svom smiraju“ akademika Omera Ibrahimagića

 

 U amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, 15.decembra 2015.g. održana je promocija knjige „Bosna  se bliži svom smiraju“autora akademika Omera Ibrahimagića. Promotori knjige bili su: prof.dr.Esad Zgodić i prof.dr. Rasim Muratović uz moderatorstvo prof.dr. Smaila Čekića.

O samoj knjizi akademik Ibrahimagić, autor 18 knjiga u kojima je izučavao historijsko- političku literaturu,, rekao je: "Došao sam do zaključka da se Bosna i Hercegovina tokom svog postojanja borila za opstanak, a opstala je zahvaljujući multikonfesionalnom društvu, imajući u vidu da njeni susjedi ne poznaju takvo društvo.“Upravo stoga, mišljenja autora je da će BiH 'pronaći smiraj' samo u Evropskoj uniji.

Dr.Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina u čijem izdanju je ova knjiga i objavljena, ukazao je na  antifašizam kao vezu  BiH s evropskom civilizacijom,  te akcentirao: "Crvena nit koja se provlači kroz sve njegove radove je "antifašističko biće" BiH, odnosno da BiH sama po sebi ima antifašističku opredijeljenost koja se pokazala činjenicom da su glavne bitke tokom Drugog svjetskog rata vođene upravo na teritoriji BiH“.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine