digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi broj Glasnika

Autor: M. Prljača Januar 15, 2016 0

I zadnji prošlogodišnji svezak Glasnika – broj 11-12 – sadrži atraktivne, informativne i inspirativne radove naših autora - njih deset

U rubrici Hutba objavljen je rad  hfz. Ismaila Čehića „Kur’anski aspekt samoodgoja“. Autor u radu ističe da je duša primarni elemenat ljudskog bića, te da je odgoj duše  neophodan za uspješan odgoj sebe i porodice, a na taj način i društvene zajednice, ukazujući da „od stanja duše ovisi naše cjelokupno angažiranje“, te da je ona „primarni elemenat ljudske ličnosti..., da mnoge tjelesne bolesti nastaju kao rezultat psihičkog stanja individue“.

U rubrici Islamske teme objavljena su dva rada: rad Damira Babajića „Osnove praktičnog djelovanja muslimana“ – u kome autor potencira četiri osnovna pravca, koja čine okvir praktičnog djelovanja muslimana: svjedočenje, obredne radnje, tj. muslimansku praksu, zatim zajedništvo, te socijalnu i političku dimenziju vjere – jednom riječju primijenjenu vjeru; i rad Elvira Duranovića „Tradicija mevluda u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini XX stoljeća“.

U rubrici Aktuelne teme objavljena su tri rada: rad Elnura Salihovića „Seminar zekat - ibadet koji čuva, oplemenjuje i razvija pojedinca i zajednicu“; rad Nusreta Abdibegovića „Zekat kao institucionalni ibadet“ i rad Elvedina Subašića „Angažman Islamske zajednice na internetu shodno tekstu Ustava Islamske zajednice“.

U rubrici Studije objavljen je rad Ifeta Mustafića „Osnovna islamska terminologija u leksici bosanskoga jezika“, što se, na neki način, može smatrati i najavom određenih aktivnosti na ovom planu, koje bi trebale uskoro uslijediti, a koje se već dugo vremena iščekuju.

U rubrici Kulturna baština objavljena su dva rada: rad Asmira Crnkića „Osvrt na nastanak mjesta i kulturno-historijski značaj džamija u Jezerskom kod Bosanske Krupe“. Autor u njemu daje kratak historijski prikaz ovog srednjevjekovnog utvrđenog mjesta kod Bos. Krupe, čije zidine i danas stoje, te ukazuje na značaj stare, relativno dobro očuvane, džamije za kulturnu baštinu tog kraja, ali i cijele BiH; i rad Jusufa Džafića „Posljednji Kotromanići“. Autor u ovom radu govori o posljednjim pripadnicima zadnje vladarske dinastije srednjevjekovne Bosne, s posebnim osvrtom na princa Ishak-bega Kraljevića-Kotromanića i njegove potomke, te princezu Eminu Tarihi-hanumu Tomašević Kotromanić (rođ. Katarina), kćerku kralja Stjepana Tomaša, čije je turbe nedavno obnovljeno u Skoplju.

Na kraju Glasnika data su imena svršenika i svršenica naših medresa iz: Sarajeva, Cazina, Mostara, Travnika, Tuzle, Visokog/Velikog Čajna, Zagreba, Novog Pazara i Podgorice u 2015. godini.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine