digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi magistar na IPF u Bihaću

Autor: E. Memić Februar 09, 2016 0

Osmog januara na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću pred komisijom u sastavu doc.dr. Izet Pehlić (predsjednik), dr. Fuad Sedić (mentor) i prof.dr. Izet Terzić (član) magistarsku radnju pod nazivom „Odgoj savremenog vođe po modelu Poslanikovog, s.a.v.s. odgajanja mladih“ uspješno je odbranio Derviš-ef. Varešlija

Derviš (Muhamed)  Varešlija, rođen 11. novembra 1977. u Brizniku kod Zenice. Svršenik  je Elči Ibrahim – pašine medrese u Travniku (231.generacija  te škole ),   a nakon srednjoškolskog obrazovanja završava i  ekonomski fakultet.  Auditor je  i konsultant pri  Agenciji za halal kvalitetu Islamske zajednice BiH. Već 13 godina radi kao imam u Drammenu i Lillehammeru (Norveška). Trenutno je član glavnog odbora islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj. Govori norveški jezik. 

Magistarski rad ukazuje na to da su današnjem svijetu potrebni lideri koji «razmišljaju» srcem. Ummet treba lidere budućnosti, lidere vođene moralnim vrijednostima, dovoljno hrabre i sposobne da Ummet, koji sve više zapada u materijalizam i borbu za lične interese, transformišu u zajednicu izgrađenu na moralnim načelima i zajedničkim interesima. Na isti način kako je poslanik Muhammed, s.a.v.s., transformisao ličnosti, a posebno svijest mladih ashaba. Današnji lideri se trebaju odgajati između naših potomaka čija je srca bitno ojačati vjerom u Allaha dž.š., odlučnošću i spremnošću na žrtvu i odricanje. Ispravan odgoj dugotrajan je proces, koji podrazumijeva postepenost u radu, na osnovama islamske padagogije. Lidera treba odgojiti, ne očekujući da se pojavi već izgrađen. Odgoj je ono na što trebamo staviti fokus, jer obrazovan, a neodgojen lider nesreća je za zajednicu.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine