digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bogat vjersko-kulturni program manifestacije Dani Kaimije

Autor: Muharemović Ilma Juni 15, 2016 0

Početak ovogošnje manifestacije Hasan Kamijia obilježila je javna tribina o knjiiževnoj 1966. godini. Povod je 50 godina od objavljivanja književnih značajnih dijela „Kameni spavača“ Mehmedalije Maka Dizdara i „Derviš i Smrt“ Meše Selimovića. Za studente, učenike i druge ovu temu je uspješno elaborirao prof. dr. Mirsad Kunić. Prof. Kunić je ukazao na okolnosti nastanka ovih dijela, te važnosti njihova štampanja.

 

Književnici Mehmed Pargan i Osman Halilović su posjetili školu u Novoj Kasabi, družili se sa učenicima i održali čas književnosti.

Drugi dan ove manifestacije u Sali Medžlisa IZ-e Zvornik održana je Press konferencija. Na ovoj konferenciji novinarima je saopćeno da je Refik Ličina je dobitnik nagrade „Hasana Kaimija“ za 2016. godinu za zbirku priča „Strah od behara“.

Press konferenciju su predvodili Mehmed Pargan, Haris ef. Mustajbašić, Mustafa Muharemović i prof dr. Vedad Spahić. Nakon saopštenja od obitniku nagrade član žirija prof. dr. Vedad Spahić je obrazložio razloge za dodjelu nagrade Hasan Kaimija književniku Refiku Ličini u kojoj se kaže:

„Stručni žiri u sastavu prof. dr. Mirsad Kunić, predsjednik, prof. dr. Vedad Spahić, član, Sevret M. Ćehajić, član odlučio je da se nagrada „Hasan Kaimija“ za najbolje književno djelo koje prvenstveno, uz najviše književno-estetske, afirmira duhovne i humanističke vrijednosti, objavljeno 2014-15. godine dodijeli Refiku Ličini za zbirku priča Strah od behara (Buybook, Sarajevo, 2014.).Zbirka priča Refika Ličine Strah od behara osebujna je literarizacija povijesti Novog Pazara i Sandžaka u 20. stoljeću, s tematskim fokusom na one aspekte historijske događajnosti koje je zvanična historiografija sistemski tabuizirala. Autor, međutim, vrijeme i zbilju u ovoj knjizi ne transponira u narativne forme lineranim pripovijedanjem niti sukecsivnim nizanjem epizoda, nego slobodnim sižetiranjem iz perspektive infantilne ili autsajderske svijesti intradijegetičkih naratora kojima je stran ma kakav vid ideološke ili vjersko-etničke pristrasnosti.Zbirkom priča Strah od Behara Refik Ličina se etablirao kao vjerodostojan baštinik onog najvrjednijeg što je iznjedrila bogata tradicija usmenog i pisanog pripovijedanja u živopisnoj regiji mučne povijesne usudnosti kakav je novopazarski Sandžak. Štaviše, u bitnim aspektima autor uspijeva prevaladati i oplemeniti već po sebi respektabilne narativne standarde svojih predšasnika, prije svih Ćamila Sijarića, Huseina Bašića i Faiza Softića, premeržavajući lirsko-mitološku pozituru pripovijednih struktura konkretnim historijskim referencama, što je zbirku priča Strah od behara učinilo tematski koherentnom cjelinom koja se može čitati i kao roman i romansirana povijesna hronika. Zahvaljujući tome autor je uspio ostvariti ono što postesteticizam epohe koju živimo naprosto iznuđuje od pisaca – ne podliježući trivijali i populizmu doći do formule kojom će barem podjednaku satisfakciju pružiti elitnim književnim sladokuscima posvećenim ljepoti mikrostrukturnih stilskih bravura kao i širem krugu čitalaca zainteresiranih više za saznajne, etičke i historijsko-političke aspekte književne umjetnosti.Ove godine žiri je imao dosta posla, jer je bilo čak 30 prijavljenih autora s djelima svih književnih žanrova

.Nakon press konferencije uslijedilo je otvaranje izložba likovne opreme edicije “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” rahmetli Mehmeda Zaimovića. Ovim je obilježavano 25 godina od Obnoviteljske skupštine Kulturne zajednice Bošnjaka “Preporod.“ Na izložbi je o izloženim naslovnicama i projektu “Bošnjačka književnost u 100 knjiga” govorio književnik Hadžem Hajdarević. Kazao je da rahmetli akademski slikar rahmetli Mehmed Zaimović uradio naslovnice za 13. kola ovog izdavačkog poduhvata.

Manifestacija se dalje preselila u Sapnu gdje se održalo predstavljanje knjige o Hasanu Kafiji Pruščaku 1615. – 2015., u Sali Općinskog Vijeća u Sapni. O knjizi i velikanu naše kulture i tradicije govorili su mr. Mustafa Prljača, doc. dr. Dževada Šuško i prof. dr. Ismet Bušatlić. Mr. Mustafa Prljača je govorio o važnosti istraživačkih projekata El-Kalema o našem kulturnom bogatsvu i baštini. Dr. Dževada Šuško je uputila na projekte Instituta za istraživanje islamske tradicije i navela primjer manifestacije posvećene Hasanu Kafiji Pruščaku. Prof. Bušatliće je naglasio da je Pruščak najviše učinio na pronošenju imena Bosne. Njegova djela se nalaze širom svijeta, njegova mudrost traje već 400 godina. Sve što je postigao je darovao zemlji svoga porijekla

Obzirom da se ove godine mjesec Ramazan ukopio po završetku manifestacije, upriličena je predramazanska akademija na platou ispred OŠ Sapna, a prigodan program su izveli „Hor Medžlisa Islamkse zajednice Zvornik i vokalno instrumentalni sastav „Merak“ Sapna. Ašere na početku programa je pručio Izet ef. Salkanović, a ramazansku čestitku i poruku uputio glavni imam Medžlisa Haris ef. Mustajbašić.

Treći dan započeo je Džuma namazom u Liplju, a nakon toga i svečano otvaranje manifestacije i dodjela Plakete za životno djelo. Program je započeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i odlomkom iz Kur'ana kojeg je proučio Haris ef. Mustajbašić. U sali Doma omladine manifestaciju je otvorio aktuelni muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i uručio Plaketu za životno djelo Melihi Terzić koja se zahvalila Organizacionom odboru koji je prepoznao njen doprinos utemeljenju i razvoju institucica Islamske zajednice.

Ovom skupu obratili su se predsjenik Medžlisa IZ- e Zvornik Mustafa Muharemović, predsjednik Skupštine grada Zvornika Mersed Mehmedović, zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i podpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, te muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je govorio o značaju ove Manifestacije za grad Zvornik, Bošnjake u Zvorniku. Sve je ovo osvježio Hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik izvođenjem ilahija i kasida.

Drugi dio manifestacije obilčježila je promocija knjige Mehmeda Meše Pargana „Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“.Pored samnog autora o ovom iznomno važnom djelu za našu kulturu i tradiciju su govorili i Mustafa Muharemović i prof. dr. Izet Šabotić .

Pjesnici gosti manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ posjetili su odnovne i srednje škole u Zvorniku i Sapni. U Zvorniku je bila posjeta OŠ „Sveti Sava“ i Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“. Pjesnici su se družili sa učenicima i čitali im svoje stihove. Takođe su posjetili JU OŠ Sapna i MSŠ Sapna. i u ovim školama učenici i pjesnici su imali ugodan školski čas Bosanskog jezika i književnosti.

Kruna ove manifestacije svakako je Pjesničko veče na Zvoeničkoj tvrđavi sa prelijepim pogledom na grad Zvornik i druga naselja pored rijeke Drine. Na samom početku okupljenima je Recitatorska sekcija JU Gimnazija Meša Selimović iz Tuzle dala svoj doprinos Manifestaciji tekstovima Meše Selimovića. Potom su uručene nagrade za učenike osnovnih i srednjih škola koji su napisali najbolje radove za ovogodišnji literarni natječaj:

 

Osnovne škole:

  1. mjesto: Brkić Almasa, JU OŠ ''Lukavac mjesto'', Lukavac
  2. mjesto: Kadrić Nejra, ''Prva osnovna škola'' Živinice
  3. mjesto: Drobić Amila, JU OŠ Pazar Tuzla,

Srednja škola:

  1. mjesto: Ruščuklić Melisa, JU Gimnazija ''Ismet Mujezinović'' Tuzla
  2. mjesto: Džinović Mirsada, JU Poloprivredno- medicinska škola Brčko
  3. Avrić Anja, JU Gimnazija Ismet Mujezinović Tuzla

Sve ovo su pjesnici: Mirsad Bećirbašić, Mehmed Meša Đedović, Jagoda Ilinčić, Naida Mujkić, Zihnija Bulić, Husein Hasković, Safet Berbić i Hadžem Hajdarević začinili prelijepim stihovima. Na kraju programa je uručena Nagrada Hasana Kaimija za najbolje objavljeno djelo u 2014. i 2015. godini. Nagradu je u ime laureata Refika Ličine za zbirku priča „Strah od behara“ preuzeo izdavač Goran Samardžić.

Šehidska dova pored turbeta u Mahmutovićima je jedan od događaja Manifestacije Dani Hasana Kaimije. U programu je bilo učenje Kur'ana, ilahija, promocija, vaz i hatmenska dova.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik su proučili hatmu našim šehidima, takođe su izveli prigodnu ilahiju. Zanimljiv i sadržajan vazu-nasihat je održaao Idriz ef. Memić, profesor u Behrambegovoj medresi u Tuzli. Na skupun su bile prsutne članice udruženja „Ljubitelji prirode“ iz Sarajeva, koji su uručili hediju jednoj šehidskoj porodici, a njihova najstarija članica (93) Nimeta hanuma Jahić se obratila i zahvalila domaćinima.

Predstavljena je i knjiga „Neka moja sjećanja“ Sulejmana Čamdžića. Riječ je o memoarskoj i autobiografskom kazivanju jednog od članova Mladih muslimana. O knjizi je govorio dipl. Ing. Dževad Jogunčić, predsjenik Bošnjačke nacionalne zajednice zajednice za grad Zagreb i Zagrebačku županiju i član savjeta za nacionalne manjine Hrvatske. On se obratio kao urednik ovoe knjige. Izvod iz recenzije dr. Zlatka Hasanabegovića je prenio prof. historije Eldin Karić. Zatim je svoj osvrt na poznanstvo sa Sulejmanom Čamdžićem i ovu knjigu kazao prof. dr. Izet Šabotić.

Četrnaesti Dani Hasana Kaimije završeni su centralnim vjerskim skupom u džamiji Kula Grad.

Po tradiciji pred akšam-namaz sufije su zijaretili turbe Hasana Kaimije i zadržali se u ibadetu i tradicionalnom zikru. Na početku programa gostima su dobrodošlicu uputili džematski imam Ammar ef. Gazibegović i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris ef. Mustajbašić.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik su proučili tradicionalni mevludi-šerif obogaćen prigodnim ilahijama. Potom je pod vođstvom šejha Nijaza ef. Džinde održan zkr uz prisustvo nekoliko šehhova, te vekila, murida i derviša iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine.

Prigodan predramazanski ders je održao dr. Sead ef. Seljubac. Nakon jacija-namaza i kraće pauze nastavljeno je druženje u zikru i ibadetu.

 

                                                                                   

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine