digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Riječ o Saferu Grbiću: Nagrade dobio i u Srbiji

Autor: Novembar 05, 2016 0

Mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić, rođen u Tešnju 1992.godine, mnoge nagrade i pohvale dobio je u susjednoj Srbiji.

 

Tako je uvršten među deset najboljih mladih književnika na Balkanu od strane 50. organizacijskog odbora Festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda, te je dobitnik Pohvale za poeziju od strane književnog klub Bogoljub pri crkvi Svetog Prokopija i Društva srpsko-ruskog prijateljstva Pravoslavljenje, dobitnik prve nagrade za poeziju na Sedmom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji „Mihal Babinka“, leureat je nagrade za poeziju i kratku priču „Trifun Dimić“ u Srbiji, dobitnik prve nagrade za književnost na Šestom međunarodnom festivalu za mlade i studentsku omladinuMagda Simin“ u Srbiji, prve nagrade za poeziju na Četvrtom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji „Pavle Popović“, laureat Sedmog festivala književnosti mađara – „Sziveri János“ u Srbiji, i dr.

Upravo je 25. jula Safer Grbić od strane Srpske pravoslavne crkve, Književnog kluba „Bogoljub“ i Društva srpsko-ruskog prijateljstva dobio prvu nagradu i time proglašen laureatom književne manifestacije. Dok ne počnu pristizati nagrade iz njegove matične Bosne i Hercegovine, izdvojili smo za čitatelje pjesmu „Majka“ koja je napisana uz ovaj hadis: „ Omer b. El-Hattab, radijallahu anhu, pripovijeda: “Jednog dana dovedeno je roblje Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, među kojim je jedna žena uporno tragala za nekim. Kada je pronašla jedno dijete, privila ga je u naručje i podojila. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao nas je: ‘Šta mislite da li bi ova žena bacila svoje dijete u vatru?’ ’Nikako’, odgovorili su prisutni, pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dodao: ‘Doista je Allah milostiviji prema Svojim robovima od ove (žene) prema svome djetetu.’“ (Buharia i Muslim).

Majka

Razmeđ'

raskuć'

raspuć'

međ' ljude se skrio

i unio nemir

u dane sive

Kad' li pod vrelim Suncem

Pustinje puste

i Pustoši grmne

dječiji glas kao

groban krik

i pokrik –

nerazumljivim glasom zove;

kad' li s druge strane

majka

u naručje hitri k njemu

i u plač se dade

sretna što ga nađe

„Vidite li milost ove majke

prema djetetu svojemu“ – upita.

„Vidimo milost ove majke

Prema djetetu svojemu“ – rekoše.

„E pa znajte“ – reče:

„Gospodar vaš je milostiviji od ove majke prema djetetu svojemu

i milostiviji je majci i milostiviji je

djetetu

i milostiviji je vama.“

Kad' li opet, oni

u majku pogledaše

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine