digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Haris Dubravac i Hamza Muratspahić, dva nova magistra iz oblasti akaida

Autor: D.S Decembar 07, 2016 0

Na Fakultetu islamskih nauka, 14. novembra, Haris Dubravac  je s najvišom ocjenom odbranio magistarski rad pod naslovom ''Nasrovo razumijevanje dijaloga među religijama'', iz oblasti akaida, pred komisijom u sastavu: prof. dr Adnan Silajdžić (mentor), prof. dr Rešid Hafizović (predsjednik komisije) i prof. dr Samir Beglerović (član komisije)

 

Važnost ovoga rada se ogleda u tretiranju međureligijskog dijaloga koji je postao neizbježna tema u doba globalizacije i nuklearnog naoružanja u svjetlu mišljenja jednog od najvećih živućih muslimanskih intelektualaca, Seyyed Hossein Nasra. Njen, može se kazati, donekle praktični značaj, vidi se u davanju smjernica međureligijskim odnosima na prostoru Bosne i Hercegovine, koja je prepoznatljiva kao amalgam četiri monoteističke religije. Dubravac je rođen 1993. godine u Minhenu, a porijeklom je iz Zavidovića. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

 

Haris Dubravac na odbrani magistarskog rada
Haris Dubravac na odbrani magistarskog rada

Istoga dana magistrirao je najvećom ocjenom iz oblasti akaida i Hamza Muratspahić iz Splita, koji je završio Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. U radu pod naslovom Razumijevanje religije islama u djelima Željka Mardešića (Jakova Jukića) govorio je percepciji i razumijevanju religije islama i muslimana u pisanim radovima Željka Mardešića. Po formalnoj vokaciji bio je pravnik, a svoj život je posvetio pisanju radova iz teologije i sociologije religije. Ono što ga izdvaja u odnosu na neke druge znanstvenike, jeste objektivan i studiozan pristup u percepciji i razumijevanju religije islama i muslimana. Teorijski značaj ovog rada ogleda se najprije u mogućnosti razumijevanja pogleda na islam i muslimane od strane katoličkog teologa i pravnika, Željka Mardešića.

.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine