digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Priče o dramatičnoj sudbini sedam žena

Autor: Januar 12, 2017 0

U organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH i Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici sa Mrežom žena vjernica i uz pomoć CRS-a i USAID-a, 15.12.2016.g. u Starom pozorištu „Sokolana“ premijerno je  izvedena  dokumentarna drama "Sedam". Riječ je o  predstavi koja govori o dramatičnoj sudbini sedam žena iz Pakistana, Gvatemale, Sjeverne Irske, Rusije, Kambodže, Avganistana i Nigerije, o njihovoj borbi za ljudska prava.

 

Koordinatorica i stručna savjetnica Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine Olivera Jovanović odabrala je za uloge sedam Bosanki, dvije katolkinje, dvije pravoslavke, dvije muslimanke i jednu jevrejku. Svaka od njih priča svoju priču i svoju borbu za ravnopravnost.

Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, igra ulogu Maje Muhtar, Pakistanke koja je doživjela tragičnu sudbinu kao dvanaestogodišnjakinja.

"Ona se izborila za svoje pravo, ona je prijavila silovanje koje joj se desilo, i silovatelji su kažnjeni, a ona je danas jedna od vodećih žena koje se bore za obrazovanje žena, za pismenost žena, da žene imaju aktivnu ulogu u svom društvu" kazala je Dževada.

Veoma je važno, dodaje, da predstavnice vjerskih zajednica ukazuju na problem nasilja nad ženama. "Nasilje nad ženama nije zastupljeno u izvorima islama, u Kur'anu i Sunnetu, niti u Bibliji, niti u Tori. Ova predstava igra se prvi put kod nas u BiH, a kružila je cijelim svijetom. Nadamo se da ćemo osim u Zenici gostovati i u drugim gradovima u našoj domovini,  s obzirom da još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu gdje se, nažalost, nasilje nad ženom dešava u svakodnevnom životu".

Učesnice predstave, koju je producirala Šveđanka Heda Kraic Šegren, kažu da se nadaju da će i građani drugih gradova u BiH imati priliku poslušati ovih sedam priča.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine