digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srednjoškolci o nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Autor: Februar 22, 2017 0

Tribina "Društveno-politički procesi koji su doveli do nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njihove implikacije na državno-pravni razvoj Bosne i Hercegovine“, održana je 21. februara ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli. 

Tribini su prisustvovaliučenici tuzlanskih srednjih škola, a učenici Gimnazije "Meša Selimović", Medicinske, te Elektrotehničke škole i Behram-begove medrese izložili su svoje eseje o ovoj  temi.

Ahmed Omerović, profesor Demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi, istakao je da je ova tribina organizovana povodom predstojećeg Dana nezavisnosti BiH, ali i zbog činjenice da u našem obrazovnom sistemu postoje određeni sadržaji koji govore o državi BiH, ali veoma malo o bližoj historiji. Tribinu je otvorio pedagog Behram-begove medrese mr. Fuad Imširović koji je istakao važnost teme ove tribine ali i potrebu organizoavnja ovakvih susreta i razgovora.

„Obrazovne institucije imaju ulogu i obavezu da učenicima prenesu vrijednosti patriotizma, razvijaju ljubav prema domovini, obilježavajući značajne datume, sjećajući se heroja i događaja koji su doprinijeli nezavisnosti. Današnji skup je jedan vid obrazovanja mladih ljudi o vrijednostima Bosne i Hercegovine i značaju njene nezavisnosti. Osjećaj pripadnosti domovini je dio ukupnog identiteta ličnosti s kojim se poistovjećujemo, s kojim dijelimo kuturu, običaje, vrijednosti, vjeru, jezik. Ukoliko nema ovakvih susreta, ukoliko nema volje obrazovnih institucija i volje porodica da se govori o ovim temama, zaboravit ćemo kojoj državi pripadamo i čije vrijednosti da vrjednujemo,“ kazao je Imširović.

U završnom dijelu tribine, mr. Amir Ahmetović rezimirao je izlaganja učenika te održao stručno predavanje nakon čega je usljedila i diskusija. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine