digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njemačka: Doktorirao hafiz Esnaf Begić

Autor: Ševket Zukić Mart 20, 2017 0

U srijedu, 18. marta 2017.g., na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück u Njemačkoj uspješno je odbranio doktorsku disertaciju hfz. Esnaf Begić.

 

Doktorska disertacija na temu «Između tradicije i inovacije: Utjecaj društevnih promjena na tumačenje i primjenu šerijata u Bosni i Hercegovini u 20. stoljeću» odbranjena je pred komisijom u sastavu Prof. dr. Bülent Ucar (direktor Instituta), Prof. dr. Dževad Hodžić (Fakultet islamskih nauka Sarajevo), Prof. dr. Martin Jung (Institut za Evangeličku teologiju Univerziteta Osnabrück), Prof. dr. Merda Günes i Dr. Silvia Horsch. Komisija je doktorsku radnju Dr. hfz. Esnafa Begića ocijenila sa «summa cum laude» - najvišom mogućom ocjenom koja se na njemačkim univerzitetima dodjeljuje za ovu vrstu naučnih radova i kojom se izražavaju posebno priznanje i pohvala.

Dr. hfz. Esnaf Begić je od februara 2010.g. na Institutu za islamsku teologiju Univerziteta Osnabrück angažiran na poziciji asistenta, a nakon odbrane promocije u zvanje doktora planirano je unapređenje na poziciju docenta. Novi doktor potiče iz Dubrava Gornjih kod Živinica, Gazi Husrevbegovu medresu u Sarajevu je završio 1991.g. Iste godine još u toku medresanskog školovanja je završio hifz i položio pred komisijom Islamske zajednice za hifz. Nakon kratkog studija islamske teologije na tadašnjem Islamskom teološkom fakultetu, studij je nastavio na Institutu za islamologiju i orijentalistiku Ruhr-Univerzita u Bochumu, kojeg je okončao krajem 2009.g. odbranom magistarskog rada na temu «Bosansko-hercegovački muslimani u Njemačkoj i njihovo vjersko organiziranje.» Istovremeno je do prelaska na Univerzitet Osnabrück od 1993.g. do početka 2010.g. radio kao imam u džematu Castrop-Rauxel, kasnije kao sekretar i generalni sekretar Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine