digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečanost: Obilježeno 25 godina rada BZK Preporod u Bužimu

Autor: H. Nesimović April 01, 2017 0

Prije 25. godina, ili tačnije 04. januara 1992. u Bužimu je osnovana općinska Bošnjačka zajednica kulture Preporod, tada pod imenom „Kulturno društvo Muslimana-Bošnjaka.

Bio je to značajan iskorak grupe entuzijasta, željnih da se, decenijama zapostavljeni Bužim, počne snažnije uključivati u kulturne, književne, umjetničke i naučne tokove. Čak ni pretpostavke, koje su se kasnije obistinile, da će se Bosna i Hercegovina suočiti sa žestokom agresijom nisu ih obeshrabrile, već podsticajno bodrile da se i kroz kulturnu sferu doprinese buđenju bošnjačkog duha, ponosa i junaštva. Evidentno je da četvrt vijeka rada BZK Preporod u Bužimu nije prošlo nazapaženo. Naprotiv, ostali su duboki tragovi, koji se ne mogu izbrisati i koji govore o velikim uspjesima, nizanim iz godine u godinu.

Imajući to na umu, današnje rukovodstvo BZK Preporod u Bužimu, sa predsjednikom Muhamedom Kržalićem na čelu, je organizovalo trodnevnu manifestaciju, te je prigodnim sadržajima podsjetilo na ostvarene rezultate i najavilo nastavak planskih projekata. Prvog dana, tj. 15. marta 2016. godine u Maloj sali bužimskog Centra za kulturu, sport i informisanje otvorena je izložba “Preporod kroz vrijeme (1992-2017)”. Prisunom auditoriju su se obratili Sead Emrić, Nedžib Vučelj i predsjednik Organizacionog odbora  Amir Sijamhodžić, dok je izložbu proglasio otvorenom načelnik općine Bužim Zikrija Duraković, ujedno pokrovitelj manifestacije. Izložba je obuhvatila više segmenata, a njen najvažniji dio činilo je preko 200 fotografija, kao direktnih svjedoka kroz šta je BZK Preporod prolazio. Dalje su prezentovani plakati, posteri i pozivnice, koje prožimaju dvoipodecenijsku dob BZK Preporod, zatim dokumenti o osnivačkoj skupštini iz 1992. godine, nekoliko pristupnica, originalnih zapisnika, izvještaji o radu, katalozi, publicističke vijesti o važnim i realizovanim Preporodovim aktivnostima. Kao eksponati svoje mjesto su našli članci i reportaže objavljene u listovima i časopisima: Dnevni avaz, Islamske informativne novine Preporod, Novo vrijeme, Krajina, STAV, Behar, Jurnal, Vijesnik... Vrlo važan dio izložbe čine dosadašnja Preporodova izdanja 17 knjiga i jedan katalog, kao i objavljivanje i promovisanje 18. knjige u sklopu označavanja jubileja.
Program je dalje nastavljen u Velikoj sali gdje je priređena “Večer sevdalinke“ uz nastup Ženskog gradskog hora iz Bužima, Alje Halilovića, Husnije Malkoča, bužimskog hora duhovne muzike Gazije i Haman Jazz Benda iz Bihaća.

Drugog dana manifestacije u Velikoj sali obavljeno je proglašenje najboljih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Bužim, a zatim je bila upriličena promocija knjige “Sretni ljudi” autorice Alme Taletović. Promotor književnog ostvarenja autorice Taletović bila je prof. Nejra Nesimović-Khedr, dok je recenziju na knjigu pročitala Fehima Balkić-Erdić. Knjiga je interesantna i privlačna zbog aktuelne tematike o uvo vrijeme, s obzirom da iskrenim, otvorenim i jednostavnim izrazom i porukama dopire do srca. Završni dan bio je u znaku prijema zvanica i članova BZK Preporod Bužim, kojeg je u općinskoj sali upriličio načelnik Zikrija Duraković, a potom i svečana akademija. U njenom radnom dijelu referat o 25 godina rada BZK Preporod Bužim podnio je prof. Amir Sijamhodžić. U njemu se osvrnuo na proteklih 25 godina, posebno akcentirajući period u vrijeme agresije na BiH i onaj poslije, sve do današnjih dana.
U svečarskom dijelu govorili su predsjednik općinske BZK Preporod u Bužimu Muhamed Kržalić, predsjednik BZK Preporod u Bosni i Hercegovini prof. dr. Senadin Lavić i načelnik općine Bužim Zikrija Duraković čime je zatvorena manifestacija posvećena dvoipodecenijskom egzistiranju i plodonosnom radu BZK Preporod u Bužimu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine