digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Info-servis za mlade nastavlja sa projektima očuvanja zdrave životne sredine

Autor: H. Eminović April 12, 2017 0

Info-servis za mlade Medžlisa IZ-e Mostar jučer je u popodnevnim satima u holu Karađoz-begove medrese organizirao prezentaciju o temi "Ekološki datumi u martu i aprilu" za učenike ove škole.

 

Osim u Medresi prezentaciju su uradili u još pet srednjih mostarskih škola, općoj Gimnaziji, elektro-tehničkoj, mašinsko-saobraćajnoj i medicinskoj. Projekat edukativnog djelovanja među srednjoškolcima idejno je osmišljen nakon tri uspješno organizirane akcije čišćenja obala Neretve pod simboličnim nazivom „Od mosta do mosta“.

„U samoj završnici cijelog projekta zamišljeno je da učenici osnovnih i srednjih škola zajedno prikupe što više papira za recikliranje. Na naš poziv pozitivno je odgovorilo 13 škola“, pojasnio je Mirza Bašić, dodavši kako im nije samo cilj da čiste grad već da utječu na svijest građana. Sve njihove realizirane ekološke akcije već su pobrale brojne simpatije građana Mostara koji su ih uz riječi hvale počastili sokovima. U dosadašnjim ekološkim akcijama učestvovalo je preko 160 učenika srednjih škola i studenti, a u Info servisu se nadaju da će se taj broj iz dana u dan povećavati.  „Svaka podrška u tom smislu potvrđuje našu dobru namjeru, naš uspjeh i dokaz je da nismo jedini koji žele čist grad“, dodao je Mirza.

Prezentacija koju je izložila aktivistica Info-servisa Hatidža Fočić je fokusiran na važne datume s krajnjim ciljem podizanja svijesti kod svih stanovnika grada Mostara a posebno kod mlađe populacije. „Ekološka svijest je slabo razvijena i mislim da možemo puno toga uraditi“, kazala nam je Hatidža.

Tematsko predavanje nakon prezentacije održao je mr. Aldin Boškailo ukazavši na opće stanje biodiverziteta u Bosni i Hercegovini a posebno u Mostaru. „Bosna i Hercegovina je zemlja koja se zbog svog specifičnog geografskog položaja visokim stepenom biodiverziteta. Ako uzmemo floru BiH nalazimo se u top pet zemalja na području čitave Evrope.“, kazao je Boškailo. Među glavne faktore zagađenja Boškailo je svrstao zagađenje vazduha, gradnja nelegalnih objekata, sječa šuma i izgradnja vještačkih hidroakumulacija koje uništavaju kanjone i klisure.  „Područje Mostara je vrlo specifično. Imamo veliki broj endemičnih oblika koji rastu samo ovdje. Nažalost, na nekim područjima i biljke i životinje su izložene antroponogenog faktora“, dodao je Boškailo.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine