digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Autor: Nedim Botić April 29, 2017 0

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga

U Sarajevu je od 19 do 24. aprila održan 29. po redu Međunarodni sajam knjiga, kao i 14. Bijelane knjige. Ovogodišnji sajam su organizovali Centar Skenderija u saradnji sa partnerom TKD Šahinpašić.

Na 2.000 kvadrata posjetiteljima se predstavilo oko 160 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Njemačke, Velike Britanije i drugih zemalja.

Ljubitelji knjige su imali priliku da prisustvuju i promocijama, izložbama, kreativnim radionicama, porazgovaraju s književnicima u „Bosanskoj kući“ smještenoj u centralnom dijelu  sajamskog prostora.

Već tradicionalno su na sajmu zastupljeni i izdavači islamske literature, koji su pažnju javnosti privukli novitetima ili reprintima starih izdanja. Kao što je standardna praksa, čitaoci najviše traže zbirke dova, knjige o braku i o liječenju Kur'anom od sihra i duhovnih oboljenja, te djela autora Aid el-Karnija. Od domaćih autora, najtraženija su djela hfz. Sulejmana Bugarija, dr. Enesa Karića i Sare Sabri.

„El-Kalem“ je na svom štandu u nudio veliko sniženje cijena, čak i do 80% niže od maloprodajne cijene. Željeli su da omoguće ljudima svih društvenih slojeva, pa i onima plićeg džepa dolazak do kvalitetnih naslova. Tako su se mogli pronaći naslovi već po cijeni od 1 km, pa naviše. U razgovoru sa Edinom Pintolom, prodavačem na Kalemovom štandu, saznali smo da je Kalem pripremio bogat izbor na posjetioce sajma.

„Izdvojio bih novo izdanje knjige '40 hadisa“ autora dr. Adnana Silajdžića, koja je reprint, potom novo izdanje knjige 'Od sumnje do vjerovanja“ Mustafe Mahmuda. Od noviteta su tu i 'Islam u Evropi“ Jacka Goodyija, 'Sedam besjeda“ Dželaludina Rumija, 'Glavne teme Kur'ana', Fazlur Rahmana, 'Muslimanska civilizacija' Omara Chapre, 'Šerijat' Muhammeda Asada, 'Uvod u metodologiju islamskog prava' i 'Ka fikhu manjina' autora Tahe Džabira Alvanija.“, istakao je Pintol.

Od naslova koje su kupci najviše tražili na štandu Kalema su izdanja sufare, zbirke dova, izdanja sa transkripcijom sure Jasin, Takvim, „Islam u Evropi“ Jacka Goodyija, „Talimul-l-islam“ Redžepa Muminhodžića, „Glavne teme Kur'ana“ Fazlur Rahmana, „Uvod u metodologiju islamskog prava“ i 'Ka fikhu manjina' autora Tahe Džabira Alvanija, te djelo dr. Orhana Bajraktarevića „Sarajevski uvod u arapsku filozofiju“ čiji je tiraž rasprodat na Sajmu.

Izložbeni prostor „Librisa“ je takođe privukao pažnju posjetilaca. Obezbijedili su veliki i šaroliki broj naslova. U razgovoru sa Tarikom Puškom, prodavačem na Librisovom štandu, saznali smo da je Libris objavio komplet izdanja poznatog književnika Derviša Sušića, koja je i promovisana na Sajmu. Radi se o vrijednom projektu, posebno značajnom za očuvanje sjećanja na bošnjačke velikane pisane riječi.

„Od naših izdanja su najprodavanija izdanja Kur'ana sa prijevodom i transkripcijom, dječije slikovnice o Muhammedu, a.s., 'Najljepše priče iz Kur'ana', te 'Olakšani komentar Kur'ana' autora Ibn Džuzejj El-Kilbija.“, istakao je Puška.

Na Sajmu se predstavila i izdavačka kuća Bookline iz Sarajeva. Nesib Grabus, izlagač na njihovom štandu, ističe da su neposredno prije Sajma objavili par zanimljivih naslova, „Ostvari svoj san da postaneš hafiz Kur'ana“ Abdullaha el-Mulhima, i „Oslobodi se okova lijenosti“ Bilala Abu Šadija. Uradili su i reprint par starih izdanja, uključujući četvrti tom Tefsira imama Kurtubija.

„Kupci najviše traže djela od Aida El-Karnija, poput 'Ne tuguj' i 'Bedemi Allahove zaštite', potom od Zakira Naika i Ebu Hamida El-Gazalija 'Ihja ulumi-d-din', Preporučio bih par izdanja, 'Obnovi svoj život' Muhammeda Gazalija, 'Kur'an – nervni sistem i psihologija' i ovo naše novo izdanje, namijenjeno posebno mladima, 'Ostvari svoj san da postaneš hafiz Kur'ana'., izjavio je Grabus.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine