digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija - Knjiga o tradiciji Bošnjaka Jajca, Jezera i Šipova

U okviru 507. Dana Ajvatovice u Islamskom edukativnom centru „Nur“ u Gornjem Vakufu, 23. maja održana je promocija knjige „Stotinu i jedno prisjećanje – Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“, kao i predstavljanje izdavača Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo.

 Promotori knjige bili su: prof. dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo i Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce. Prisutne je poselamio i zaželio dobrodošlicu mr. Enes ef. Omerović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gornji Vakuf.

 Knjiga sadržava 101 intervju obavljen sa starim džematlijama sa područja MIZ Jajce, stare slike običaja ovih prostora, kao i tekstove o tradiciji. U toku promocije prikazana su dva isječka iz filma „Neki drugi svijet“ (tradicija koju su sačuvali Bošnjaci u Turskoj) i iz dokumentarnog filma u produkciji Medžlisa islamske zajednice Jajce gdje su ispitanici govorili o tradiciji na prostoru Medžlisa Jajce.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine