digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

I to je život - Vogošća zna imena svojih najstarijih stanovnika

Autor:  Eset MURAČEVIĆ Juli 29, 2017 0

Vogošća je jedno od rijetkih naselja u našoj zemlji koje se može pohvaliti kako zna imena svojih najstarijih mještana. To se saznalo sasvim slučajno.  Rizo Lemešević, iz naselja Krivoglavci nemalo je bio iznenađen kada je 2006. godine, prilikom izvođenja radova na kanalizacionom kolektoru,  “udario” na vrijedan arheološki lokalitet,  te otkrio mermerni artefakt i druge ostatke  koji svjedoče o bitisanju ljudske civilizacije na ovom prostoru više od 2000 godina unazad.

Magistar Salmedin Mesihović, viši asistent na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u svom djelu „Antiqvi homines Bosnae“ štampanom 2011.godine u Sarajevu  ustvrdio je da pronađeni kameni blokovi u Krivoglavcima ukazuju na postojanje impozantne rimske građevine, najvjerovatnije mauzoleja ili rimske rustikalne vile. Po njemu, natpis na kamenim pločama potječe iz drugog ili trećeg stoljeća nove ere i nalazio se na objektu čiji je vlasnik bio Publie Elie Victorin, funkcioner Rimske Ilidže (Aqua S...), a kojeg je sagradio sebi za života, svom sinu Viktorinu Aeliusu i supruzi Ulpiji Galiji. Ova imena su za sada, kako on tvrdi, sigurno, najstarija poznata imena nekih stanovnika koji su živjeli na području  Vogošće. Publie Elie Victorin je u trenutku uklesavanja natpisa bio jedan od trojice ili četverice osoba (tresvir ili kvatuorvir) izabranih na izvršnu funkciju sa petogodišnjim mandatom. On se, najvjerovatnije, nalazio u samom vrhu lokalne upravne strukture.

Rekonstruirana i spojena ploča Publia Elija Victorina smještena je danas u stalnoj postavci Muzeja Sarajeva. U općini Vogošća planirali su  uraditi njenu repliku i postaviti je u jednom od svojih parkova.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine