digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doktorirao rukovodilac Ureda za zekat

Autor: Oktobar 24, 2017 0

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 23. 10. 2017. godine doktorski rad pod nazivom „Ustanova zekata u teoriji i praksi muslimana u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini XX stoljeća“ odbranio je mr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za zekat, i stekao zvanje doktora islamskih nauka iz oblasti fikha. Članovi komisije za odbranu su bili: dr. Mustafa Hasani, predsjednik, dr. Enes Ljevaković, član, i dr. Šukrija Ramić, mentor

Dr. Hasani je ukazao da ovaj rad na cjelovit način sagledava problematiku zekata u Bosni i Hercegovini u naznačenom razdoblju, koja je u dosadašnjem periodu tretirana fragmentarno i parcijalno, što ovaj rad čini inovativnim i vrijednim doprinosom razumijevanju zekata i unaprjeđivanju dosadašnje prakse prikupljanja i distribucije.

Doktorski kandidat Salihović, izlažući razloge i ciljeve obrade ove teme, između ostalog, kazao je da je pitanje zekata jedno od najznačajnijih pitanja za život muslimana, ali da zekat, kao jedan od stubova islama, nije zauzimao odgovarajuće mjesto u praksi muslimana u BiH u periodu koji je bio predmet istraživanja.

U zaključcima se ističe da su zekat i sadekatu-l-fitr u posljednjoj trećini dvadesetog stoljeća primarno bili vezani za očuvanje i razvoj Islamske zajednice, posebno obrazovnih ustanova Islamske zajednice, koje su bile i ključne u tom procesu. Finansijski problemi, prvenstveno vezani za opstojnost i finansiranje Gazi Husrev-begove medrese i potreba osnivanja Islamskog teološkog fakulteta, uveliko su doprinijeli predanosti i mobiliziranju najvećeg dijela službenika i aktivista Islamske zajednice. Zekat je bio zastupljen u nastavnim programima obrazovnih institucija Islamske zajednice i programima mektebske nastave i vjeronauke u školama, ali i prilično je slaba zastupljenost tema vezanih za zekat u periodici.

Salihović preporučuje formiranje agencije za zekat IZ u BiH po uzoru na uspješne modele u svijetu, formiranje evropskog centra za zekat u Sarajevu koji bi imao istraživački i koordinacijski karakter, te u ovom radu naglašava da je realni potencijal zekata u BiH i dijaspori oko 50 miliona KM, a trenutna iskorištenost je oko 15%.

Elnur Salihović, sin Smaje ef. i Fakete, je rođen u Tuzli 1976. godine. Odrastao je i osnovnu školu završio u Živinicama. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese, studirao je i diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Magistarski studij ''Upravljanje državom i humanitarni poslovi'' završio je na Univerzitetu u Sarajevu i La Sapinza Univerzitetu u Rimu, 2003. godine. Nakon završenog Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, radio je dvije godine kao profesor na predmetu Islamska vjeronauka u MŠC i Gimnaziji u Živinicama. Nakon povratka iz Rima i završetka magistarskog studija, radio je u kompaniji Klas dd Sarajevo, gdje je proveo tri i pol godine, radeći kao menadžer i stručni saradnik u sektoru vanjske trgovine. U septembru 2007. godine, prelazi u Rijaset Islamske zajednice u BiH, gdje godinu i pol radi kao referent za zekat, a uspostavom Ureda za zekat u martu 2009. godine, imenovan je za rukovodioca Ureda za zekat i trenutno radi na toj poziciji.

Pored redovnih poslova, dodatni angažman Elnura Salihovića uključuje i pozicije zamjenika Generalnog sekretara Svjetskog zekat foruma sa sjedištem u Džakarti, Indonezija, člana Nadzornog odbora Energoinvest dd Sarajevo, člana Nadzornog odbora Fonda Bošnjaci, člana međunarodnog espertskog tima za izradu ZCP-Zakat Core Principles (Suštinskih principa u zekat menadžmentu) u okviru projekta koji vodi IRTI-Institut za istraživanja i obuku Islamske banke za razvoj iz Saudijske Arabije i Centralna banka Indonezije, člana odbora Trust fonda za BiH (Mikrokreditni fond Islamske banke za razvoj iz Džede, Saudijska Arabija koji implementira BBI banka, Sarajevo) i dr. Elnur Salihović je aktivno učestvovao i podnio referate na nekoliko međunarodnih konferencija. Također, bio je predavač na seminarima u BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj i učesnik na konferencijama u Kuvajtu, Maleziji i dr.

Autor je knjige Major players in the Muslim Business World (Ključni igrači u muslimanskom poslovnom svijetu), u izdanju izdavačke kuće Universal Publishers, Florida, SAD. Knjiga je izdata u oktobru 2015. godine i putem renomiranih knjižara kao što su Amazon, Barnes &Noble, Alibris, Books A Million, Powell's Books, Periplus, Thalia.de i mnoge druge, u prodaji je širom svijeta. Također je autor nekoliko studija i tekstova, objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima. Posjeduje aktivno znanje engleskog i arapskog jezika i služi se italijanskim jezikom.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine