digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Bugojnu održan koncert ilahija i kasida horova medresa i Fakulteta islamskih nauka

Autor: Bajro Perva Novembar 08, 2017 0

 Počasni gost bio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

 Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo travničko u suorganizaciji sa Medžlisom IZ Bugojno i Općinom Bugojno 21. oktobra 2017. godine, u dvorani Kulturno-sportskog centra Bugojno, organizirali su koncert ilahija i kasida horova medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Muzičku pratnju horovima činio je bend Armina Muzaferije. Domaćin horovima bila je Elči Ibrahim-pašina medresa iz Travnika. Uz reisu-l-ulemu, kao počasnog gosta, na koncertu su bili i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić i direktori većine medresa. Gost večeri bio je vokalni solista Latif Močević. Koncert je počeo odlomkom iz Kur’ana koji je proučio Safer Tarakčija, maturant Travničke medrese, te monologom iz monodrame Gazi Husrev-beg koji je izveo glumac Narodnog pozorišta iz Sarajeva Aldin Omerović. Omerović je, također,  vrlo uspješno, moderirao ovom manifestacijom.

Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović u ime organizatora uručio je prigodne zahvalnice reisu-lulemi, Medžlisu islamske zajednice Bugojno i Općini Bugojno.

Sličica Želim Print

U svom govoru reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović posebno je naglasio: “Bugojno može biti grad festivala, može biti grad susreta naše mladosti... Ovdje u Bugojnu u jednom trenu mogu da budu horovi i naših medresa, naših katoličkih školskih centara i pravoslavnih centara. To Bugojno može. To je bosanska tradicija. Istrajte na tome. Valja nam čuvati sebe. Valja očuvati sebe od drugih, ali valja nam isto tako čuvati i sebe od sebe, odnosno ne zaboraviti ko smo i što smo i slaviti Bosnu, miruh kakav je uvijek bio u njoj.“

Čestitajući učesnicima na koncertu reisu-l-ulema je kazao i ovo: “Čestitam medresama, ovoj mladosti! Nije lahko izaći na pozornicu i prenijeti ono što je stoljećma nastajalo u Bosni. Ilahije su nastajale  po tekijama, od derviša, u medresama, mahalama i sokacima. Učile su ih djevojke, bosanski ljudi, derviši. I to je Bosna. Sačuvajmo uspomenu na Bosnu, jer ta uspomena čuva nas.”

Kažimo na kraju da su na festivalu učešće su uzeli horovi: Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Gazi Isa-bega medrese iz Novog Pazara (Sandžak), Medrese Osman ef. Redžović iz Visokog, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Behrem – begove medrese iz Tuzle, Medrese Reisa Džemaludina ef. Čauševića iz Cazina, Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva i domaćina Elči Ibrahim - pašine medrese iz Travnika.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine