digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Tuzli održana promocija Monografije Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

Autor: April 06, 2018 0

Monografija Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koja je objavljena u povodu četiri decenije rada i postojanja ove ustanove, promovirana je u srijedu 4. aprila u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli. O monografiji su govorili dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Ahmet Alibašić i dr. Mensur Husić i dr. Edin Peštalić, a moderator je bila doc. dr. Zehra Alispahić

Prof. dr. Zuhdija Hasanović ističe da povijest islamskog obrazovanja na bosanskohercegovačkim prostorima traje stoljećima, te da postoji veliko interesovanje za studij islamskih nauka u Evropi. U Evropi se IZ-e u BiH i Fakultet islamskih nauka prepoznaju kao adresa na kojoj bi se mogli školovati islamski kadrovi, imami i vjeroučitelji za evropske države, kazao je dekan Hasanović.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je kazao da je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu prestižna obrazovna institucija u ovom dijelu svijeta, jedinstvena po svojim ciljevima, planovima i programima, a s obrazovanjem i etikom na ovom fakultetu možemo vrlo smjelo ići u budućnost, kazao je muftija Fazlović, te je istakao da ova monografija ukazuje na svijetlu tradiciju obrazovanja u BiH među Bošnjacima u ovom dijelu svijeta.

Monografija je objavljena u suizdavaštvu s El-Kalemom – Izdavačkim centrom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a promociju su u Tuzli organizovali Muftijstvo tuzlanskog, Behram-begova medresa i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine