digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Žepču upriličena promocija Ilhamijnog Ilmihala

Autor: R. Agić Maj 11, 2018 0
S promocije Ilhamijnog ilmihala u Žepču S promocije Ilhamijnog ilmihala u Žepču

Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka

ŽEPČE, 10. MAJ-U okviru manifestacije “Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka” u Žepču je  upriličena promocija knjige Ilmihal autora Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka štampanog u izdanju Medžlisa  IZ Žepče,a za koju je, u okviru redovnih aktivnosti u Institutu, transliteraciju i uvodno poglavlje “Specifičnosti Ilhamijinog alhamijado Ilmihala” napisao dr. Elvir Duranović.  Promocija je održana u Ali-begovoj džamiji u Žepču a  promotori su, pored dr. Duranovića, bili i prof. dr. Ismet Bušatlić recenzent knjige te, prof. Džafer ef. Gračić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče.

Ilhamijin Ilmihal pisan je na bosanskom jeziku  krajem 18. i početkom 19.stoljeća i posljednji prepis uradio je još za života autora  Ibrahim, sin Fazlin, u Fojnici 1803/04. godine. Ilhamija je autor jednog od najstarijih ilmihala pisanog na bosanskom jeziku. Njegovo cjeloživotno učenje pretočeno je u ilmnihal koji nije bio isključivo  namjenjen djeci za mektebsku pouku,nego i mladima i starijim generacijama .

-llmihal  predstavlja cjeloživotno učenje autora  i nije isklljučivo vezan za vjerske sadržaje, nego se u njemu nalaze i životni savjeti koje autor upućuje čitaocima.Pisan je na bosanskom jeziku kao bi svoje sunarodnjake koji ne znaju turski i arapski podučio temeljnim istinama vjere i upozorio na štetne i negativne pojave u društvu, kazao je Duranović.

Povodom promocije  glavni imama MIZ Žepče  Džafer ef. Gračića, nagalasio je želju da se Ilhamija promoviše kao žepački brend, ističući kako su njegova vrlo značajna druga pisana djela ostala nepoznanica za društvo a jedno od takvih je i njegov orginalni Ilmihal.Njegovim štampanjem u izdanju Medžlisa IZ Žepče,glavni imam Gračić  smatra činom afirmiranja nasljedstva ovog bošnjačkog velikana, kako bi Žepčacima  i široj javnosti otkriti Ilhamiju i njegovog djelo. Rukopis Ilhamijinog Ilmihala, nalazi se u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

S obzirom da je pisan na bosanskom jeziku promotori su istakli da će štampani Ilhamijin Ilmihal, biti zanimljiv  poštovaocima Ilhamijinog djela, te poslužiti   za izučavanje antropolozima i lingvistima koje zanima upotreba bosanskog jezika u periodu kada je pisan.

Ilhamija je jedan od rijetkih autora u Bosni i Hercegovini koji je pisao  na tri jezika, turskom i arapskom, te na narodnom bosanskom jeziku. Malo se zna da njegov poetski opus obuhvata više od 100 pjesama napisanih na tri različita jezika,stoga Ilhamiju nauka o književnosti svrstava  među najplodonosnije alhamijado pjesnike. 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine