digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Islamsko pedagoški fakultet i zvanično postao punopravan član UNZE

Autor: Avgust 08, 2018 0
Maketa budućeg izgleda IPF u Zenici Maketa budućeg izgleda IPF u Zenici
ZENICA, 8. augusta (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović i premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević potpisali su Ugovor o položaju i djelovanju Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u sastavu Univerziteta u Zenici (UNZE), koji se finansira iz budžeta ZDK-a. 

Rektor UNZE-a prof. dr. Damir Kukić istakao je da su ovim dobili i pravni okvir za nastavak saradnje između IPF-a i UNZE-a, jer je dosadašnji ugovor istekao ove godine, ali da oni na UNZE-u nikada nisu imali dilema o statusu IPF-a. 

-Ugovor će za nas, za Islamsku vjersku zajednicu BiH, značiti izvjesniju budućnost. Nadamo se da će studenti i profesori na ovom fakultetu, naravno, i cijeli Univerzitet, biti još više osnaženi potpisivanjem ovog ugovora. Za IZBiH ovaj je fakultet jedan od temeljnih fakulteta, jer školuje kadrove za naše vjeroučitelje u školama. IZBiH je zahvalna Vladi, premijeru, ministru i rektoru na prilici da potpišemo ugovor s Vladom ZDK - kazao je reis Kavazović. 

Premijer Galijašević kazao je da je ugovor važeći sve dok jedna od strana ne donese drugačiju odluku. 

-IZBiH, po samom Ustavu, ima ekskluzivno pravo da raskine ugovor i da ga samo najavi. Mi, kao osnivači UNZE-a, zajedno s menadžmentom i rektorom, obradovani smo da je IPF postao punopravni član i da dobija jače kompetencije u radu. Kao što smo i do sada pokazali, i dalje ćemo podržavati rad IPF-a, odnosno Univerziteta - naglašava Galijašević. 

Dekan IPF-a prof. dr. hafiz Halil ef. Mehtić istakao je kako su u proteklih 25 godina dali značajan doprinos razvoju UNZE-a. 

-Ovo je za nas svečani i historijski čin, kojemu se radujemo. Naš je fakultet od samog osnivanja Univerziteta igrao značajnu ulogu, jer smo, nakon Metalurškog i Mašinskog fakulteta, treći fakultet po godini osnivanja - napomenuo je. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine