digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Najveća konferencija o islamskim finansijama i ekonomiji u jugoistočnoj Evropi

Autor: Oktobar 23, 2019 0

Sarajevo Islamic Finance and Economics (SIFEC 2019) je najveća konferencija o islamskim finansijama i ekonomiji u jugoistočnoj Evropi a ove godine će biti održana 25. oktobra 2019. u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Na SIFEC 2019 će biti razmatrana savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno pitanje finansijske inkluzije i društveno odgovornog poslovanja banaka kao i neki od slučajeva iz prakse Islamskih finansija u zapadnim razvijenim zemaljama (Norveška, Njemačka), ali i drugih zemalja (Indonezije, Turska, Albanije, Malezije, Nigerije, Bosne i Hercegovine). U okviru specijalnog panela, istraživači s Instituta za mir iz Osla će prezentirati prve nalaze svoga istraživanja o finansijskom isključivanju manjina u Nordijskim zemljama (FINEX).

Keynote govornik je dr. Humayon Dar, Standardisation of Notation in Islamic Economics, Banking and Finance. Neki od učesnika su Torkel Brekke – Oslo Metropolitan University, Ida Birkvad i Kaja Borchgrevink – Queen Mary University of London, Marta Bivand Erdal – Peace Research Institute Oslo, Ahmet Kudsi Arslan – CEO Kuveyt Turk, Muhamed Prlja – CEO UBA bank Albania.

Glavni cilj Konferencije jeste da okupi eksperte iz oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, koji će prezentirati svoje naučne istraživačke radove, ali i razmijeniti iskustva iz ove značajne naučne oblasti. Ovim će se pruži prilika i studentima da razmijene iskustva i ideje sa naučnim ekspertima, a očekuje se i uspostava stabilne mreže akademika i poslovnih ljudi u ovoj značajnoj oblasti.

Organizator konferencije je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije sa partnerima: Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Institut za mir Oslo, KT BANK AG, Bosna Bank International, Centar za islamske finansije Univerziteta u Boltonu, Centar za napredne studije Sarajevo, United Bank of Albania, Zaim Univerzitet Istanbul i Utara Univerzitet Malezija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine