digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hafiz Tarik: “Gubljenje vremena na društvenim mrežama je jedan od najvećih problema“

Autor: Elmedina O. B. Novembar 02, 2019 0

ističe u razgovoru za Preporod novi hafiz iz Gračanice Tarik Salihbašić

- Kako ste se odlučili da počnete učiti hifz?

Hafiz Tarik: Želja za učenjem hifza se javila u drugom razredu srednje škole, na jednoj hafiskoj dovi čiji je gost predavač bio hafiz Ismet-ef. Spahić. Tom prilikom je hafiz Spahić citirao hadis: "Ko bude učio Kur'an, podučio se njegovim propisima i postupao u skladu s njima, njegovim roditeljima bit će stavljena kruna od svjetlosti čija je svjetlost kao svjetlost sunca, i njegovim roditeljima bit će odjeveni ogrtači koji su vrjedniji od Dunjaluka. Oni će kazati:'Zbog čega smo odjenuti ovim ogrtačima?' Pa će im se kazati:'Zbog toga što je vaše dijete učilo Kur'an.'" Ovaj hadis je bio motivacija za učenje hifza, jer sam osjećao potrebu da se na neki način odužim roditeljima za sve što su učinili i danas čine za mene i mog brata. Međutim učenje hifza nije počelo neposredno nakon hafiske dove, iz razloga što sam prvobitno kanio studirati neki tehnički fakultet, te sam smatrao da nemam dovoljno vremena da ga završim prije fakulteta, a nisam želio da započeti posao ostavim nedovršenim. Stoga učenje hifza je počelo tek u 4. razredu medrese kada sam se najzad odlučio studirati Fakultet islamskih nauka.

 

- Da li je bilo teško uskladiti obaveze na fakultetu sa učenjem hifza?

Hafiz Tarik: Nije teško uskladiti učenje hifza sa obavezama na fakultetu, pa čak ni sa čestim izlascima i druženjem s prijateljima, ali jeste vrlo teško uskladiti učenje hifza sa ogromnim gubljenjem vremena na društvenim mrežama i internetu uopće. I smatram da je to jedan od najvećih problema i izazova s kojim se suočava moja generacija i mlađi.

- Podrška na putu učenja hifza je jako važna. Čiju podršku biste posebno izdvojili?

Hafiz Tarik: Bojim se da ne potcijenim bilo čiju podršku na ovom putu, i od svojih roditelja, muhaffiza, prijatelja, ljudi koji su me stipendirali u određenoj fazi školovanja, svoje djevojke, ali smatram da su najveća podrška na ovom mom putu bili moji cimeri koji su hafizi, posebno cimer s kojim sam tri godine živio u istoj sobi, koji je najviše morao da sluša moje učenje. Kao i moj učitelj koji me bodrio na ovom putu, pa čak na momente i tjerao na učenje, a ti momenti nisu bili tako rijetki.

- Kako su Vaši roditelji doživjeli ovu hafisku dovu?

Hafiz Tarik: To je jedna posebna čast za njih, ako se smijem usuditi da kažem i najveća. Kada su bili upitani kako su to doživjeli, kazali su da se to ne može opisati, da to zna samo onaj ko je to doživio. I proučili su mi dovu da i ja dočekam od svoje djece ono što su oni od mene, tj. da i mene moja djeca obraduju kao što sam ja njih.

- Kakva je uloga hafiza u džematu?

Hafiz Tarik: Uloga hafiza u džematu jeste da podučava druge i na njih prenosi znanje koje je stekao, da ono ne koristi samo njemu. Imam sam u džematu Maoča Nova Medžlis IZ Brčko od 1. juna ove godine, tako da se još uvijek upoznajem sa prilikama i izazovima u imamskom pozivu i ovim putem bih se zahvalio članovima ovog džemata na ukazanom povjernju s obzirom da sam prošle godine završio fakultet i nisam imao radno iskustvo.

Hafiska dova Tariku Salihbašiću proučena je u Bjeloj džamiji u Gračanici, u nedjelju 30. juna 2019. godine. Hafiz Tarik Salihbašić je 7. maja 2019. godine pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uspješno položio hifz, a njegov muhaffiz je hafiz mr. Abdulaziz Drkić, asistent na Katedri kiraeta na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine