digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Toliko vjernika u ovoj zemlji, a toliko korupcije

Autor: E.S. Novembar 15, 2022 0

Teško je povjeroavti da ijedan imam, katolički ili pravoslavni svećenik govori vjernicima o vjeri samo za džamiju i crkvu.

Tokom komunizma njihove kolege su umirale sa željom da vjera izađe na ulice, van džamija i crkava. Vjerovali su da je vjera ta snaga koja može mijenjati društvo nabolje. Svakog petka, subote i nedjelje vjernici iznose novi impuls svoje vjeru na ulicu i s njom hodaju gradom, idu na posao, u kino, u bolnice…

Međutim, pateći se pod stegom korupcije, kriminala, neodgovornosti, za što krive samo političare i nosioce javnih funkcija pa njima onda ostaju, izgleda, sveprisutna nekultura i zloćudnost, pitanje je koliko je jak taj impuls? Jesmo li uopšte živi? Gdje je ta snaga vjere kada trebamo shodno njenom učenju da dignemo zajednički glas protiv korupcije, čekanja u redu za smrt dok se dogovore ko bi trebao staviti potpis na uvoz vakcina, zlostavljanja djevojaka na našim fakultetima, smeća u parkovima? Toliko vjernika u ovoj zemlji, a toliko nepravde. Je li zlo nadvladalo ili nam se Božije riječi nikada nisu prelile iz Knjiga u srca? O kakvim džennetskim prostranstvima sanjamo i kakvom Kraljevstvu Božijem se nadamo kada pravimo pakao na Zemlji? Svojom šutnjom ga čuvamo.

Želim podržati Preporod

Vazimo i propovijedamo o zlu i spletkama nevidljivog Nečasnog, a njegovi oficiri u kravatama vidljivi među nama hodaju i nered siju pa čak zalutaju u prve redove džamija i crkava. Široka im zemlja bosanska, jer su nam djecu, i braću, i sestre svojom bahatošću u tuđinu poslali. Ima li išta u našem poimanju vjere što nas ujedinjuje da se zajedno borimo protiv nepravde i ovih oficira?

Ti oficiri su glavni kreatori prakse koje se možemo stidjeti i pred Bogom i narodom. Prije svega korupcije. World Justice Project objavio je novu rang-listu zemalja svijeta poredanih po tome koliko se zakoni u toj zemlji poštuju. Bosna i Hercegovina se nalazi na 70. mjestu od 140 zemalja, a dijeli indeks sa Moldavijom, Nepalom, Tunisom, Panamom i Mađarskom. Indeks vladavine zakona u BiH je kao i prošle godine 0,52. Najgori indeks je u segmentu eliminiranje korupcije 0.42 dok Bosna i Hercegovina najbolje stoji u kategoriji reda i sigurnosti sa indeksom 0.77.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine