digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

O bioetičkim pitanjima iz islamsko-kršćanske perspektive

Autor: A.Ljevaković Mart 09, 2015 0

(Teološke tribine 2014. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, urednici: Darko Tomašević i Zorica Maros, Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo, 2014.)

 

Bioetika je pojam koji se u posljednje vrijeme pojavljuje kao nezaobilazan element u razmatranju pitanja koja se tiču ljudskog života. Pojam je prvi put upotrijebio američki biohemičar Van Rensselaer Potter 1970. godine u kontekstu zajedničkog djelovanja i globalne integracije ljudskog znanja (biologije, ekologije i medicine) i ljudskih vrijednosti. Od tada do danas na bioetiku se gledalo dosta različito, ali se njen značaj održao upravo zbog toga što je odlika bioetike, kako ističe Ante Čović, njena moralna refleksija i reakcija u novim okolnostima razvoja medicinske prakse. Osim toga, bioetika je disciplina koja se sa svojom otvorenošću i pluriperspektivnošću ne može svesti pod neku medicinsku ili filozofsku disciplinu, i to je njeno suštinsko određenje. Održavanje mnogih svjetskih bioetičkih konferencija, foruma i osnivanje bioetičkih društava govori o potrebi i važnosti bioetike u modernom društvu i vremenu.

Bioetička debata o vještačkoj oplodnji, eutanaziji, pobačaju ili biotehnologiji polazi sa različitih stajališta. Teološko tretiranje ovih problema jedno je od mjesta sa kojih bioetika kao takva mora polaziti i upravo je jedan od ciljeva ovog zbornika radova bio, kako se ističe u uvodu, „da pruži uvid u neka od gorućih bioetičkih, ali i temeljno ljudskih pitanja“. Teme koje obrađuje ovaj zbornik radova predstavljene su u radovima, odnosno predavanjima profesora Fakulteta islamskih nauka, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Franjevačke teologije.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine