digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odgoj Jusufa, a.s., kao uzor današnjim roditeljima (1)

Autor: Nedim Botić Maj 28, 2015 0

Nema boljeg savjetnika svakom muslimanu od Allahove Knjige, a među njenim blagodatima su svakako i savjeti Uzvišenog i Milostivog kako odgajati mlade generacije. Brojne kur'anske sure obiluju pedagoškim i psihološkim draguljima i savjetima, a ovaj put ćemo se ograničiti na početne ajete sure Jusuf, koji u sebi sadrže kompletan pedagoški program odgoja čestite i časne djece

 

Obratimo pažnju na početni dio 4. ajeta sure Jusuf: „Kada Jusuf reče ocu svome: "O oče moj, sanjao sam jedanaest zvijezda, i Sunce i Mjesec, i u snu sam ih vidio kako mi se pokloniše"

Obratimo pažnju kome se Jusuf, alejhis-selam, obraća kad ima neki problem. Obraća se svome ocu, koji je njegov uzor, njegova snaga. Jusuf, alejhis-selam, je odgojen u kući vjerovjesnika, u kući gdje se živio islam i neminovno je da je Jusuf na svome babi i mami vidio živi islam. On je odgojen da, kad naiđe na teškoću, može se obratiti roditeljima svojim koji će ga saslušati i pomoći.

Usporedimo to s našom situacijom. Kome se naša djeca obraćaju kada imaju probleme? Ocu ili majci? Ili im se nikako ne obraćaju, već rješenje traže na internetu, u lošem društvu ili negdje treće? Ko je našoj djeci uzor? Muhammed, sallallahu alejhi we sellem,, ili fudbaleri, pjevači?

Ukoliko dijete ne odraste u sredini u kojoj se osjeća sigurno, zaštićeno i ukoliko se boji izreći svoje mišljenje jer će ga roditelji ismijati i izgrditi, ono će da zaostane na polju razvoja i čitavog života ga mogu pratiti problemi poput manjka samopouzdanja, samopoštovanja, depresije, anksioznosti...nemojmo misliti da je to samo trenutna reakcija djeteta. Nažalost, bol u dječijoj duši ostaje i kada ono odraste i nemarnim odnosom danas spram naših mališana, narušavamo i njihov normalan razvoj i kasniji život.

Pogledajmo dalje osobine Jusufovog, alejhis-selam, odgoja. On se svome dragom ocu obraća se riječima: „O oče moj“ u prijevodu Besima Korkuta, ali u originalnom arapskom tekstu se koristi riječi EBETI; u značenju babuka moj, dragi moj babo. Dakle, Jusuf, alejhis-selam, se ocu obraća na najljepši mogući način što ukazuje na to da je u svojoj porodici usvojio norme ponašanja, edeb i da je njegov dom bio dom ispunjen međusobnom ljubavlju i poštovanjem. Takođe, Jusuf, a.s., svom ocu iskazuje ljubav slobodno bez ustručavanja, što ukazuje nama danas na važnost ljubavi i emocionalnosti općenito u odgoju djece.

U nastavku ajeta Jusuf, a.s., opisuje svoj san: „Sanjao sam jedanaest zvijezda, i Sunce i Mjesec, i u snu sam ih vidio kako mi se pokloniše."

Zamislimo se sad u sličnoj situaciji. Prilazi nam naše dijete od 7 godina i kaže: „Babo, ja sam sanjao čudan san.“ I nakon toga nam ispriča svoj san. Kakva bi bila naša reakcija? Da li bismo mi zbilja postupili kao Jakub, a.s., da li bismo saslušali i poštovali ono što nam dijete naše poručuje ili bismo ga omalovažili i povrijedili?

Kažu da ono što neko sam nema, ne može to drugom ni pružiti. Ovaj dio ajeta nas upućuje na stalnu potrebu popravljanja i izgrađivanja samih sebe, te da je to jedan od kamena temeljaca uspješnih brakova. Da Jakub, alejhis-selam, kao otac i pastir nije sam bio odgojen, on ne bi mogao ni svoje dijete da odgoji kako treba, niti bi mogao da poštuje Jusufa, alejhis-selam, kako dolikuje.

Sad ćemo navesti samo neke smjernice roditeljima izvedene na osnovu prethodno navedenih časnih ajeta iz Allahove Knjige:

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine