digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi broj Preporoda: Otkriće od izuzetne važnosti za kulturnu povijest BiH

Novi broj Preporoda od 15. juna 2015. godine donosi ekskluzivno otkriće od izuzetne važnosti za kulturnu povijest Bosne i Hercegovine, posebno kulturnu povijest Bošnjaka

Naime, Haso Popara proučavajući rukopise Gazi Husrev-begove biblioteke i ostale izvore otkrio je i javnosti predstavlja kaligrafa Mustafu Mevlevija iz Sarajeva koji je prepiso najmanje 90 mushafa (Kur'ana). Ovim otkrićem su pomjerne dosadašnje granice spoznaje na ovom polju, jer je do sada u naučnoj i kulturnoj javnosti bilo uvriježeno mišljenje da je hafiz Ibrahim Šehović imam Careve džamije u Sarajevu bio Bošnjak koji je prepisao najviše Kur'ana, najmanje 66 primjeraka. Međutim, ovim otkrićem se ustanovljava da je 150 godina prije Ibrahima Šehovića, drugi Bošnjak, Mustafa Mevlevi iz Sarajeva, prepisao najmanje 90 mushafa od kojih se njegov 90. prijepis čuva u biblioteci kralja Abdulaziza u Medini. Ovo nevjerovatno postignuće i dragocjeno otkriće, bez sumnje, obogaćuju kulturnu povijest BiH i baca novo svjetlo na kaligrafsku i prepisivačku djelatnost Bošnjaka. Više podataka o ovome ekskluzivno za čitaoce Preporoda otkriva Haso Popara.

Inače, novi broj Preporoda dobrim dijelom posvećen je ramazanu, odnosno donosi informacije o planiranim ramazanskim aktivnostima na području Rijaseta Islamske zajednice, te na području mešihata u Sandžaku/Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Također saradnici Preporoda pišu o različitim aspektima ramazanskog posta, ali i o tome kako muslimani dočekuju ramazan u kriznim područjima svijeta.

U tekstu „Rohinje – nasukani na bešćutnost domovine i svijeta“, Preporod donosi presjek stradanja Rohinja muslimana i nepojmljivi muk međunarodne zajednice nad strašnom sudbinom ovih ljudi.

U razgovoru za Preporod dr. Nenad Dimitrijević govori o genocidu i odgovornosti srbijanskih struktura, ističući da se knjiga zločina nikada ne smije zatvoriti. Također Preporod piše o skoro završenoj međunarodnoj konferenciji o genocidu koja je održana u Sarajevu.

U svijetu su česta pitanja i rasprave o reformaciji islama, Preporod prenosi tekst koji govori da islamu nije potrebna reformacija. Muftija dr. Aziz Hasanović piše o zajedništvu uleme i vjernika, dr. Jahja Fehratović pojašnjava raskošnost sandžačkobošnjačke književnosti, a Preporod donosi i izvještaje o danima Hasana Kaimije u Zvorniku, Huseina Đoze u Goraždu, o dovištu u Ključu i mnogo drugih sadržaja.

Preporod je dostupan i na kioscima širom BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine