digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Masse: Genocid je najmračnije poglavlje evropske historije

Brian Masse – Genocid u Srebrenici je najmračnije poglavlje evropske historije

 

 Sponzor prve rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Kanadskom parlamentu 2010. sponzor druge rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u Kanadskom parlamentu 2015. sponzor Svijetskog dana Bijelih traka u Kanadi, član Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, Brian Masse povodom 20 godina od Genocida u Srebrenici izdao je posebno saopćenje u kome između ostalog stoji:

„Danas se sjećamo više od 8000 žrtava genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja u novijoj evropskoj povijesti. Pamtimo preživjele žrtve ovog genocida, uključujući majke Srebrenice, koje su podijelile svoj bol i tužne uspomene za vrijeme moga boravka u Bosni i Hercegovini. Sjećanje na žrtve je od ključnog  značaja za obrazovanje novih generacija o zločinima počinjenim prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini. Vrlo je bitno da koristimo  lekcije naučene  iz Srebrenice koje služe u  osporavanju mržnje i netrpeljivost i da se dalje uči povijest ratnih zločina izvršenih u Bosni i Hercegovini 1992-1995. Nedavno  sam predložio  drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je pokazana važnost sjećanja  na ovaj genocid i koja potvrđuje podršku Kanade za bošnjačku zajednicu koja i dalje živi sa traumama i patnjama. U ovoj rezoluciji se ponavlja važnost rada na istini, pravdi i pomirenju. Na kraju, moram se zahvaliti Institutu za istraživanje genocida Kanada, Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i kanadskoj bošnjačkoj zajednici, koji rade zajedno sa mnom kako bi se osiguralo da se ovaj genocid nikad nezaboravi . Moramo kontinuirano obrazovati buduće generacije kako se ovakav zločin više nikada i nikome ne ponovi“.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike se zahvaljuju Brian Masse, velikom prijatelju BiH na kontinuiranoj borbi za istinu o genocidu u BiH i pravdi za žrtve tog zločina.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine