digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako do boljih rezultata u Zajednici

Autor: Safet ef. Beganović Juli 15, 2015 0

Ovih dana navršava se 15 godina moga rada u povratničkoj Bosanskoj Dubici. U junu '92. godine sve tri dubičke džamije porušene su do temelja, uključujući jedan mekteb i tri imamska stana. Do sada, obnovljene su porušene džamije, izgrađena je jedna nova, a u toku su pripreme za izgradnju pete džamije. Interesantno je spomenuti da u Bosanskoj Dubici Bošnjaci naseljavaju samo gradsku sredinu

Kako smo uspjeli da za petnaest godina obnovimo porušene i izgradimo nove džamije? Odgovor je jednostavan: timski rad i dobra komunikacija!

Kroz obnovu vjerskih objekata i hodžinski rad, uvjerio sam se da samo dobrom komunikacijom i timskim radom možemo da opstanemo na ovim pograničnim dijelovima naše države. Gledajući nazad i rezultate koji su iza mene, dobivam novu snagu i motivaciju da nastavim dalje radeći onako kako najbolje znam i umijem: timskim radom.

U današnjem vremenu najuspješnije organizacije većinu poslova obavljaju timski. Motivi za formiranje timova bili su nam obnova porušenih vjerskih objekata, pomoć povratnicima da obnove svoje porušene kuće, kao i zaposlenje povratnika. Još od 2000. godine od kada je povratak krenuo, sve nevladine organizacije i probošnjačke stranke na čelu sa Islamskom zajednicom, činile su jedan uspješan tim koji je polučio rezultate u proteklih petnaest godina.

Uspjeh našeg tima je proizvod zajedničkog rada i motivacije svih članova tima za postizanje optimalnog rezultata. Rad u timu pružio nam je mnogo izazova, mnogo zadovoljstva i dobre atmosfere.

Spremnost na organizirani rad, kao i kompetenciju članova za uspješno funkcioniranje u timu moguće je poboljšati, pa i usavršiti! Iz tog razloga je važno educirati zaposlene o značaju timskog rada, kao i educirati ih da prepoznaju doprinos svakog pojedinog člana tima.

Mogućnost uspješnog komuniciranja s okolinom i uspostavljanje kvalitetnih odnosa s ljudima u interpersonalnoj komunikaciji želja je svakog, a naročito vođe tima. Uspješna komunikacija je sve i o njoj mnogo toga ovisi. Vaše riječi i Vaš izgled su Vaše ogledalo. One ističu Vašu kompetentnost, kredibilitet i imaju odlučujući utjecaj na Vaše sagovornike. Dobro osmišljena poruka, izgovorena ili napisana na pravi način, odlučujuća je u rješavanju svakodnevnih i vanrednih situacija kao što su: vođenje poslovnih sastanaka, izgradnja dobrih odnosa, uspješno komuniciranje sa džematlijama i nadležnim institucijama.

Treba ostvariti: komunikaciju sa vlastima i svim organizacijama kako nevladinim, tako i stranim organizacijama koje mogu biti od velike važnosti za uspjeh zajednice; ostvariti dobru komunikaciju unutar Zajednice – kako sa najmlađom tako i sa najstarijom populacijom, te organizirano djelovati na jačanju Zajednice.

Na početku moga djelovanja u Zajednici sjećam se jedne prilike kada me je posjetio muftija Edhem ef. Čamdžić dok sam podučavao djecu u mektebu. Tada mi je rekao: „Hodža moj, ako planiraš biti u ovom džematu, sa ovom djecom trebaš ostvariti dobru komunikaciju, jer za petnaestak godina oni su ti omladinci, a kasnije roditelji, od kojih možeš izgraditi jedan dobar tim – džemat.“

Danas, hvala Bogu, imam vrijednu omladinu, studente, imame, uspješne roditelje, kao i dobre lidere koji vode uspješne probošnjačke organizacije u Bosanskoj Dubici.

Koliko je važna dobra komunikacija i razmjena iskustava uvjerio sam se pišući magistarski rad na temu: „Faktori koji utječu na intrinzičnu i ekstrinzičnu motivaciju učenika u mektebskoj nastavi“ koji sam odbranio u aprilu ove godine na IPF-u u Bihaću. Naučiti kako komunicirati na način da bolje razumijemo druge i da lakše i uspješnije izrazimo vlastite ideje i stavove, odražava se na kvalitetu života i poslovni uspjeh, ali i na privatne, međuljudske odnose.

Do prije tri godine imali smo redovno napade na vjerske objekte. Ali kako smo pokazali svoju otvorenost za saradnju i komunikaciju i od kada smo organizirali „Dan otvorenih vrata džamije“, vandalski napadi su prestali.

Ako želimo uspjeti radeći u Zajednici, onda nam je od krucijalne važnosti da ostvarimo podjednako dobru komunikaciju sa građanima druge vjere i džematlijama u džematu, da timskim radom u Zajednici i razmjenom radnih iskustava sa kolegama u branši shvatimo da smo potrebni jedni drugima i da zajedno možemo ostvariti zajedničke ciljeve.

Piše: mr. Safet ef. Beganović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Dubica

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine