digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izetbegović: Nismo na vrijeme prepoznali obim opasnosti

Autor: Decembar 20, 2015 0

Obraćanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u povodu Zajedničke izjave

 

Vezano

Završen sastanak Reisu-l-uleme s bošnjačkim predstavnicima iz političkog i kulturnog života

BiH nažalost nije zaobišao fenomen radikalnog tumačenja islama koji je rezultirao nasilnim ekstremizmom i terorističkim aktima u proteklim godinama, s tendencijom intenziviranja. Vršeni su napadi na policijske stanice, na vojnike, na povratnike, na Ambasadu SAD. Ovi napadi rezultirali su ranjavanjem i smrću ljudi. Devijantna ideologija tekfira je u uslovima postratnog bh. društva našla plodno tlo za prihvatanje i za razvoj. Nismo na vrijeme prepoznali obim opasnosti od širenja ove ideologije. Ratna stradanja i patnje kroz koje smo prošli, postratne frustracije, stalne provokacije i nepravde, nezaposlenost ogromnog broja mladih ljudi, osjećaj besperspektivnosti, sve to praćeno pojavom mesdžida, imama i tumača koji nisu u sistemu IZ u BiH, već su suprotstavljeni, čini opasnu kombinaciju koja vodi u nasilni ekstremizam. Nismo prepoznali kobno skretanje vjere u radikalizam, jer je ono suprotno našem biću, našem poimanju vjere. Islam  koji smo u ovoj zemlji živjeli pola milenijuma je dijametralno suprotstavljen ideologiji tekfira, razdvajanja, napada na druge i drugačije.Taj inkluzivni islam je štitio i razvijao ono što predstavlja duh i specifičnost ove zemlje, različitost, šarolikost, multikulturalnost. U vremenu  dominacije ovakve naše interpretacije islama, u Sarajevu su izgrađene goleme bogomolje sve tri monoteističke vjere koje su  mu donijele epitet evropskog Jerusalema.

Morat ćemo ponovo braniti našu vjeru, našu kulturu, našu državu i naš sistem vrijednosti. Morat ćemo se odlučno suprotstaviti svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma i morat ćemo to učiniti institucionalno, intelektualno, moralno i politički.

Nema prisile u vjeri, pravi put se jasno razlikuje od stranputice. Isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam su apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama. Oni podrivaju i kompromituju našu vjeru i naš sistem vrijednosti. Oni su suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima tolerancije i suživota koje kao država, društvo i nacija stoljećima predano baštinimo i na koje smo s razlogom ponosni. Zato od svih nadležnih institucija u BiH, od odgovornih u bh. društvu i u bošnjačkom narodu, i od svih uticajnih pojedinaca, intelektualaca, prosvjetnih i kulturnih djelatnika i nosilaca vjerskog autoriteta moramo tražiti da se odlučno suprotstave ovim pojavama u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i obavezama.

Mi smo za očuvanje našeg autentičnog, povijesnog iskustva i našeg identiteta platili visoku cijenu. Zato od vjerskih, teoloških i obrazovnih krugova i institucija muslimanskih zemalja očekujemo da cijene našu vjersku evropsku samosvijest koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu i da ni na koji način među muslimanima Bošnjacima ne podstiču sektaštvo i vjerski razor, da poštuju našu vjersko-obrazovnu tradiciju, institucije i autonomiju i da sarađuju sa državnim institucijama BiH i sa IZ u BiH. Od evropskih zemalja, posebno članica EU, u kojima su muslimani manjine, očekujemo da se suprotstave islamofobiji, diskriminaciji muslimana i njihovom poistovjećivanju sa teroristima. Političke, ekonomske i socijalne nepravde prema muslimanskim narodima i zemljama diljem svijeta doprinose porastu očaja i beznađa kao plodnog tla za pojavu ekstremizma. Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da se u legitimnoj borbi protiv terorizma angažira i na uklanjanju tih nepravdi. Muslimani u BiH i u Evropi moraju po svaku cijenu ostati privrženi svojim tradicionalnim i univerzalnim moralnim, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima. Moramo se distancirati od svakog radikalizma, suprotstaviti se svakom obliku nasilja. U nesavršenom svijetu u kojem živimo ima sve više zla i nepravde, ali odgovor nisu postupci koji će nepravdu i nesreću povećati. Nama je farz boriti se za dobro i suprotstavljati se zlu i činiti to predano i strpljivo.

Suočavamo se s problemom koji ima duboke, kompleksne korijene i koji je rezultirao nasiljem. Na to nasilje država mora i hoće odgovoriti represijom, ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to ne bude, izazvat će novi talas radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj ravni. Islam je svjetlo, mir, dobro, praštanje i pomirenje i naša dužnost je da ga branimo, odbranimo od mraka, zla, nasilja i mržnje. Moramo se izboriti za istinsku interpretaciju naše vjere. Moramo odbraniti svijetlo i lijepo lice islama, ali također moramo brzo uklanjati sve ono što u našem društvu pogoduje porastu radikalizacije. Moramo uklanjati nepravde, nejednakosti, dvostruke standarde, smanjivati siromaštvo i nezaposlenost, naročito među mladim ljudima, dati im priliku, pokazati im da ih nismo zaboravili i da za svakoga od njih u ovoj državi i društvu ima mjesta, da ima nade i da ima perspektive.  

 

Anterfile:             

Suočavamo se s problemom koji ima duboke, kompleksne korijene i koji je rezultirao nasiljem. Na to nasilje država mora i hoće odgovoriti represijom, ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to ne bude, izazvat će novi talas radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj ravni. Islam je svjetlo, mir, dobro, praštanje i pomirenje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine