digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Simbolika novog znaka Islamske zajednice u BiH

Autor: E.S. Decembar 26, 2015 0

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, danas poslije sjednice Sabora IZ, upriličena je promocija novog znaka i logotipa Islamske zajednice u BiH, koji će od 1. januara biti i oficijelni znak IZ

 

O znaku i logu govorili su i profesor Ismet Bušatlić, grafički dizajner Tarik Jasenković i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u BiH. 

U obrazloženju svog dizajnerskog rješenja autor Vahidin Nino Pršeš kazao je da je zvijezda zlatne boje formirana od pet istovjetnih harfova elif, što je i prvo slovo imena Allah, a simbolizira pet stubova islama.

Mjesec je formiran interakcijom dva kruga, što ukazuje na savršenstvo stvaranja. Zlatna boja je simbol trajnosti, a polumjesec simbolizira obnovljivi izvor. Prostor u kojem se nalazi zvijezda ukazuje na geografski prostor djelovanja Islamske zajednice u BiH.

Novim znakom se zadržala koncepcija tradicionalne simbolike mjeseca i zvijezde što je oduvijek bio znak muslimana na ovim prostorima. 

U okvoru promocije predstavljena je i i Knjiga grafičkih standarda Islamske zajednice, čiji su autori akademski dizajneri Tarik Jesenković i Muamer Adilović. 

Vezano

Autor idejnog rješenja novog znaka IZ kod Reisu-l-uleme

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine