digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Građani BiH najviše vjeruju religijskim institucijama

Autor: Januar 18, 2016 0

Rezultati ankete Centra za društvena istraživanja Analitika su pokazali da je i tokom 2015. godine nastavljen trend nepovjerenja građana u političke partije i institucije vlasti u Bosni i Hercegovini. Rezultati istraživanja pokazali su da religijske institucije uživaju najveći nivo povjerenja, s obzirom da je 65,2 posto ispitanih izjavilo da ima veliko povjerenje (27,4 posto) ili da ima donekle povjerenja (37,8 posto) u ove institucije

 

U izvještaju Analitike, objavljenom u decembru 2015. godine, navodi se da je trend nepovjerenja građana naspram institucija vlasti i političkih partija nastavljen i u 2015. godini, i sličan je rezultatima istraživanja iz 2013. i 2014. godine.

“Kako pokazuju rezultati za 2015. godinu, vidljivo je da se nekoliko institucija izdvaja po nivou nepovjerenja građana prema njima. Većina građana najmanje vjeruje političkim strankama. U 2015. čak je 62,3 posto građana navelo da uopće nema povjerenja u političke stranke, dok kombinirano sa stavom ’nemam previše povjerenja’ (14,9 posto), ukupan broj onih koji koji ne vjeruju političkim strankama iznosi 77,2 posto. U ovu kategoriju spada i niz drugih institucija prema kojima uopće nema povjerenja više od 50 posto ispitanika: kantonalni parlament (51 posto), kantonalna vlada (52,2 posto), državna vlada (52,8 posto), entitetska vlada (51,5 posto), državni parlament (50,3 posto) i entitetski parlament (49,6 posto)”, navodi se u izvještaju.

Rezultati istraživanja pokazali su da religijske institucije uživaju najveći nivo povjerenja, s obzirom da je 65,2 posto ispitanih izjavilo da ima veliko povjerenje (27,4 posto) ili da ima donekle povjerenja (37,8 posto) u ove institucije.

Slijede neprofitne organizacije sa 63,4 posto ispitanika koji su izjavili da imaju veliko povjerenje ili da imaju donekle povjerenja u njih.

“Kao i prethodne dvije godine, građani su naveli da imaju visok stepen povjerenja ili da imaju donekle povjerenja u institucije, organizacije i preduzeća koje pružaju neke od osnovnih usluga, kao što su komunalne usluge i sigurnost. U ovu grupu spadaju komunalna preduzeća (63,3 posto), policija (62,4 posto) i vojska (60,5 posto)”, navodi se u izvještaju Analitike.

Istraživanje je u novembru 2015. godine proveo Centar za društvena istraživanja Analitika 
u saradnji sa istraživačkom agencijom Mareco Index Bosnia. Istraživanje je urađeno telefonskom anketom CATI na uzorku od 1.000 slučajno odabranih ispitanika na cijeloj teritoriji BiH.

Bh info

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine