digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/kamp

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kamp

Bjelašnica: Kamp za 50 mladih iz cijele domovine

Autor: E.S. Januar 20, 2016 0

Danas, 20. januara, u hotelu Maršal na Bjelašnici upriličen je svečani program dodjele diploma za mlade koji su učestvovali u odgojno-obrazovnom i zabavnom “Kampu za mlade lidere“ u periodu od 16. januara do 21. januara 2016. godine

Ovaj kamp je dio većeg projekta “Rad sa mladima na njihovom pravilnom usmjeravanju i prevenciji bolesti ovisnosti, nasilja i ektremizma“ u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice, koji predviđa niz aktivnosti s ciljem da se kroz  inovativan i planski pristup mladi informišu i educiraju o pozitivnim vrijednostima u društvu  i da se preveniraju bolesti ovisnosti, nasilje i ekstremizam kod mladih i u društvu.

 “Islamska zajednica u BiH je izvršila analizu potreba mladih od 13 do 30 godina i došla je do zaključka da se radi o izuzetno ranjivoj populaciji koja ima veliki broj problema i potreba. Da bismo adekvatno odgovorili na definisane probleme i potrebe mi smo pristupili razvoju strategije inovativnog i funkcionalnog modela rada sa mladima od 13 do 30 godina. U okviru ove strategije definirali smo prioritete, a jedan od glavnih ciljeva jeste da mlade usmjerimo prema univerzalnim vrijednostima u društvu a da ih odvratimo od negativnih ponašanja. Sama strategija predviđa realizaciju niza projekata koji će biti namijenjeni mladima“, kazala je Medina Mehmedović-Mulalić ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu.

 

Tako je ovaj kamp okupio pedeset mladih iz cijele domovine koji se ističu u svom radu, mektebskim rezultatima, učenju i ponašanju i koji su primjer u društvu, od učenika osnovne i srednje škole do djece bez roditelja.

U toku kampa mladi su pod mentorstvom stručnih osoba iz Islamske zajednice i udruženja Proaktiva prošli niz edukativnih radionica i predavanja, a neke od tema su bile: Omladinski aktivnizam i liderstvo, Verbalna i neverbalna komunikacija, Tehnike samoodbrane, Mladi i moralne vrijednosti, Fizičko, psihičko, emocionalno i duhovno zdravlje itd. Pored toga mladi su uživali u prirodi te se družili uz igru pet dana u zimskom ambijentu planine Bjelašnice.

 Na svečanosti dodjele diploma prisutnima se obratio direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi imali priliku, pored edukacije i zabave, upoznati svoje vršnjake iz cijele Bosne i Hercegovine. Čolić je zahvalio i ambasadorici Kraljevine Norveške nj.e. Vibeke Lilloe, kojoj je uručio i simboličan poklon s motivima Islamske zajednice.

{gallery}kamp{/gallery}

 

Naime, finansijsku podršku ovom projektu, pa tako i ovom kampu, pružila je Norveška ambasada.

 

Nj.e. Vibeke Lilloe se obratila mladima kazavši da su oni s opravdanjem izabrani za ovaj kamp.  «Vi ste na jedan način posebni i vaši vršnjaci se ugledaju na vas.» Mladi su iznijeli svoje iskrene impresije s petodnevnog kampa.

 

«Meni su sve teme bile zanimljive, jer smo imali nekoga ko nas je vodio kroz različite radionice i mogli smo naučiti kako biti bolji čovjek“, kazala je petnaestogodišnja Esma iz Sarajeva.

“Najveći izazov s kojima se mladi susreću jeste komunikacija, kako da ne dođe do vrijeđanja,  kako riješiti određene nesporazume i slično. To smo sve učili na ovom kampu“, kazao je Faris iz Kiseljaka.

Šesnaestogodišnji Sanjin je naglasio da mladi imaju velikih problema s uticajem okoline na njih, stoga su s pravom održane radionice na kojima su se tematizirali problemi kladionica, kockanja te vanbračnih seksualnih odnosa.

 

Faris iz Zenice je poručio političkim liderima da će se mladi boriti za svoju državu i budućnost, a Alma iz Zenice je kratko poručila političarima da imaju na umu da «naše vrijeme dolazi».

Ambasadorica Lilloe je izrazila zadovoljstvo s otvorenošću mladih u komunikaciji, ali i programom koji su prošli, obećavši da će Norveška nastaviti podržavati ovaj tip projekata, a u razgovoru s političkim dužnosnicima prenijeti poruke mladih ljudi.

Za ovu svečanost mladi su upriličili i jedan igrokaz, dok su u pauzama prisutni uživali u muzičkim izvedbama Armina Muzaferije. Najboljim polaznicima kampa uručena su posebna priznanja.

S ovim kampom se ne završava projekat rada Islamske zajednice s mladima, a slijedeća aktivnost jeste rad s mladima iz potencijalno rizičnih porodica. U okviru ovog projekta nastojat će se za jedan broj djece ponuditi adekvatan odgovor i podrška kako bi se prevenirala njihova ekstremna ponašanja u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine