digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prosvjetitelj održao tribinu u Janji

Autor: D.B. Januar 27, 2016 0

U petak, 22. januara 2016. godine u Atik džamiji u Janji, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Janja i Udruženja Prosvjetitelj-Muallim Srebrenica tim Janja održana je tribina pod nazivom „Udruženje Prosvjetitelj – Muallim kao primjer društvenog aktivizma i društvene odgovornosti“ te promocija knjige „Moj pogled na život iz kolica“ autora mr.sc Damir-ef. Babajića. Moderator tribine bio je Nerzudin Hajdarević, predsjednik „Prosvjetitelja“

Nakon klanjanja jacije-namaza prisutne su poselamili glavni imam Medžlisa IZ-e Janja Omer-ef. Camić, te Nerzudin Hajdarević, predsjednik „Prosvjetitelja“ koji je istakao program tribine. Na tribini su govorili još Nerzudin Hajdarević, hadži šejh Edib-Ajni Kravić i Damir Babajić, član „Prosvjetitelja“.

Na samom početku, prisutni vjernici u Atik džamiji su pogledali dokumentarni film koji govori o nastanku i razvoju Udruženja „Prosvjetitelj“, o prvim danima u Srebrenici, njegovoj misiji i viziji, današnjem radu, projektima i aktivnostima itd.

Film je pokazao mnogobrojne realizovane projekte/aktivnosti  koje su realizovane diljem svijeta. Ono što je u najtežim trenutcima, u danima agresije i genocida nad Bosnom i Srebrenicom, krasilo i što je bila vodilja Udruženja jeste požrtvovanost i spremnost na pomaganje. Članovi Udruženja i njegov osnivač Mehdin Jakubović kako sada, tako i tad, u najtežim danima odvajali su od sebe i davali drugima, iako su i sami bili u potrebi, istakao je Nerzudin Hajdarević.

Nakon dokumentarnog filma moderator je predstavio dalji tok tribine. U uvodnom dijelu govorio je bio/bibliografiju autora knjige Damira Babajića, te pozvao promotora knjige, koji je ujedno i recezent knjige, da se obrati prisutnim vjernicima. Hadži šejh Edib-Ajni Kravić je govorio o knjizi, autoru i njegovoj borbi, te o vremenu nastajanja ove knjige. Nakon pogledanog dokumentarnog filma teško mu je bilo govoriti o bilo čemu jer i sam je bio sudionik ovog vremena, istakao je šejh efendija.

Nakon šejh efendije prisutne je poselamio i autor knjige Damir Babajić. On je, na samom početku uputio zahvalu Bogu što je na nogama ušao u Atik džamiju. Damir je pet godina bio prikovan za krevet i invalidska kolica. Upravo su članovi Udruženja „Prosvjetitelj“, pored njegove porodice i prijatelja bili najveća podrška Damiru i njegovoj borbi za oporavak. Damir je govorio o tome kako on doživljava Udruženje „Prosvjetitelj“ i rad u Udruženju, čiji je i sam aktivan član. On se zahvalio osnivaču Mehdinu Jakuboviću, Udruženju, koji mu je ukazao čast da putuje najljepši put, put svetih mjesta Mekke i Medine, te istakao da je u režiji Udruženja obavio hadždž 2015. godine. Damir je govorio i o knjizi, te da je knjiga napisana s ciljem da pomogne osobama s invaliditetom, da čvrstinom imana čovjek može prebroditi sve prepreke. Babajić je govorio i o tome kako nikad ne smijemo zaboraviti ko smo, šta smo, te da nas zmija iz iste rupe ne smije ujesti po ko zna koji put, ali i važnosti ujedinjenja Bošnjaka te zajedničkim snagama.

Na kraju tribine prisutnima se obratio, ponovo, glavni imam MIZ-e Janja Omer-ef. Camić, izrazivši svoje zadovoljstvo uspješno održanom tribinom, te da će u budućnosti zajedno sa Prosvjetiteljem realizirati mnogobrojne aktivnosti. On se zahvalio gostima iz „Prosvjetitelja“ što su došli u Janju da prezentiraju Udruženje i njegov rad. Nakon završnih riječi glavnog imama završnu riječ kazao je Nerzudin Hajdarević.

Prisutni vjernici su bili  zadovoljni onim što su vidjeli i čuli. Nakon uspješne tribine MIZ-e Janja i Udruženje „Prosvjetitelj“ će, ako Bog da, nastaviti svoju saradnju i na drugim poljima.

Udruženje „Prosvjetitelj“ je počastio prisutne vjernike knjigom „Moj pogled na život iz kolica“, a hediju su uručili osnivač Mehdin Jakubović i Nerzudin Hajdarević.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine