digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bošnjaci Mostara ne žele pristati na poniženje

Autor: H. Eminović Mart 31, 2016 0

Bošnjaci Mostara, sudeći prema reakcijama iskazanim na tribini Vijeća bošnjačkih intelektualaca (VKBI), održanoj 29.3. 2016.god. u Studentskom hotelu, jednoglasni su u ocjeni da neće pristati na poziciju dalje majorizacije i daljeg društveno političkog nipodaštavanja, osipanja i pravnog obespravljivanja

Kroz otvorene i na momente disonantne diskusije očigledno se moglo zaključiti da u političkim kružocima postoje različiti  metodološki pristupi ovom izrazito kompleksnom političkom problemu, ali i da su svjesni posljedica bukvalne implementacije Odluke Ustavnog Suda „jedan čovjek jedan glas“.

Prijedlog uređenja Grada Mostara ispred ekspertne pravna grupa Stranke demokratske akcije (SDA) predstavio je advokat Damir Sadović. Prema tom prijedlogu o kojem su vođeni pregovori sa Hrvatskom demokratskom strankom (HDZ-om) Mostar je jedinstven Grad, ima jedinstvenu gradsku administraciju, jedinstven budžet, sa gradskim zonama koje će imati svojstva pravnog lica. Gradske zone bi imale Vijeće sastavljeno o izabranih gradski vijećnika s tog područja, svog načelnika koji bi bio odgovoran za rad gradske administracije na tom području.  

Dvije gradske zone, za koje ekspertna grupa SDA nije mogla pronaći ustavni imenitelj osim izraza općina, ne podrazumijevaju ratnu liniju razdvajanja Mostara.  Prema tom prijedlogu, koji bi trebao, prema mišljenju SDA, biti usvojen kao Zakon o Gradu Mostaru na sjednici Parlamenta F BiH, ili prema stavu HDZ-a na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, osim Gradonačelnika Gradom upravlja i njegov zamjenika sa punim kompetencijama da ga mijenja u odsutnosti i upravljanja sekretarijatom gradonačelnika.   

Narav tog prijedloga kako je obrazloženo ogleda se u činjenici da svaki narod ima mogućnost donositi odluke o vlastitom ekonomskom razvoju i standardu a da to ne ide na štetu drugih naroda i građana u Mostaru. Ukazano je i na eklatantan primjer funkcioniranja „jedinstvenog grada“ u slučaju Stoca gdje Bošnjaci koriste tek 5 % općinskog budžeta a sa 50% učestvuju u njegovom punjenju. U Stocu je po tim kriterijima u općinskim službama uposleno tek 9 Bošnjaka.  Diskutanti su iznosili svoje primjedbe i primjere očite disproporcije upošljavanja u javnim sektoru kako na nivou Grada, tako i na nivou kantona i federalnim institucijama koje imaju sjedište u Mostaru.

Na skupu je ukazano i na potrebu racionalnog polemiziranja o pitanjima Mostara na mirnu atmosferu i na štetnost dizanja tenzija jer se nerijetko dešava da tu atmosferu iskoriste remetilački faktori, vandalski opredijeljeni adolescenti, na koje je teško ne reagirati, pogotovo kad su u pitanju ljudski životi, imovina i čast. Sličnu poruku uputio je u svojoj diskusiji i mostarski muftija Salem ef. Dedović.  „Nama treba jedinstven, probosanski, probošnjaki i promostarski front. Nismo ni na koji način uvjereni sa druge strana, koja od Mostara želi napraviti svoj grad, da se u tom pogledu išta promijenilo.   Bošnjaci i Srbi ovoga grda kroz historiju imaju drugaćiji pogled na Mostar. To moramo uvažiti i napraviti zajedničko rješenje. Ne može biti parcijalih rješenja. Mora biti jedinstveno i zajedničko u interesu svih građana ovoga grada“, poručio je muftija.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine