digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izlet i historijski čas na Samoboru

Autor: April 07, 2016 0

U subotu, 2. aprila 2016. godine, u okviru projekta Zajedno ka budućnosti održan je izlet i historijski čas na Samoboru. Ovaj projekat realizira se na području dvije općine, a na njegovoj realizaciji zajedno rade Medžlis Islamske zajednice Goražde i Crkvena opština Goražde, partneri u Odboru za međureligijsku saradnju Goražde

 

Bila je ovo prilika da se nauči nešto novo i da se podsjeti na značajne osobe iz prošlosti koje su uticale na život ovih krajeva, prilika za druženje i podsjećanje na zajedničke vrijednosti pripadnika svih vjerskih i nacionalnih grupa u Bosni i Hercegovini.

Učesnici su bili učenici srednjih škola i studenti iz Goražda i Novog Goražda, aktivisti Crkvene opštine i Medžlisa Islamske zajednice Goražde, članovi Lokalnog tima organizacije 'No hate' iz Goražda, te članovi projektne grupe ove aktivnosti na čelu sa Dženanom ef. Imamovićem i jerejem Mihailom Andrićem.

Koordinatori aktivnosti bili su profesorica Azra Bajrović i Dženan ef. Imamović. Mladi aktivisti, mr. Džanan Obuća i Mihailo Andrić radili su na pripremi historijskog časa, Jelena Kovačević na organizaciji užine i ručka, a historijski čas su održali mr. Tomislav Čarapić i arheolog Admir Džemidžić.

Osim na lokalitetu Samobor učesnici su bili u prilici družiti se tokom ručka u motelu 'Jagodić' u Ustiprači, a potom, u povratku, i tokom posjete crkvi Svetog Georgija u Novom Goraždu.

Govoreći o Samoboru arheolog Admir Džemidžić je rekao: ''Prvi put se u izvorima spominje 1397. godine, a sagradio ga je Sandalj Hranić. Tvrđava Samobor spada u red najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Bosni i Hercegovini, a najrasprostranjenija je od svih tvrđava koje su bile u posjedu Kosača. Na pojedinim stranama ona je široka oko 350 m. No to i ne čudi ako uzmemo činjenicu kakav je značaj imala kao fortifikacijski centar Gornjeg Podrinja  i kao jednog od omiljenih sjedišta Sandalja Hranića i hercega Stjepana Vukčića Kosače.... Danas, najveću pažnju plijeni donžon kula, nepravilne elipsaste osnove čiji su zapadni i sjeverni zid ovalni.'' Govoreći o ovom projektu dodao je: ''Nadam se i ubijeđen sam da će projekat doprinijeti razvijanju svijesti o značaju i univerzalnim vrijednostima zajedničkog kulturnog nasljeđa. Veoma je bitno bilo pokazati mladima na koji način da poimaju nasljeđe, uče o svojoj kulturi i rade na očuvanju nasljeđa, njegovoj promociji i zaštiti. Mislim da je srednjovjekovna utvrda Samobor odlična lokacija na kojoj su mladi mogli direktno da se potaknu na kritičko razmišljanje o nasljeđu, osvijeste o značaju uloge i odgovornosti mladih u procesu poimanja i očuvanja nasljeđa i da doprinesu uspostavljanju povjerenja  među pojedincima i zajednicama iz različitih sredina kako bi se uspostavio konstruktivan i kvalitetan dijalog.'' 

 Mr. Tomislav Čarapić, rukovodilac Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti u opštini Novo Goražde i aktivista Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, pored ostalog je rekao: ''Na području opštine Novo Goražde nalaze se tri nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine: Graditeljska cjelina – Stari grad Samobor, Crkva Sv. Georgija u Sopotnici, Grobljanska cjelina – Turbeta Sijerčića sa grobljem u Sijerčićima. Uz Crkvu Sv. Georgija u Sopotnici u periodu između 1519-1523. godine radila je prva ćirilična štamparija u Bosni i Hercegovini...’’

Izlet je ocjenjen vrlo uspješnim i bio je još jedna od aktivnosti na putu izgradnje povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za zajedničku budućnost, posebno mladih, budući da su mladi, kao budućnost ovog društva, jedan od jamaca trajnosti ovog projekta.

Projekat “Zajedno ka budućnosti” je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekat su podržali i Općina Goražde, Opština Novo Goražde, firma Beno d.o.o Goražde, ATTP Centroprevoz Goražde i JKP '6.mart' Goražde.

 

Koordinator aktivnosti

Dženan ef. Imamović

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine