digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Čajniče: Sjećanje na svirepo ubijene Bošnjake

Autor: E.S. Maj 19, 2016 0

Danas je u Čajniču s početkom u 12h upriličen program obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka koji su 1992. godine svirepo ubijeni u lovačkom domu na Mostini

Lovački dom na Mostini je udaljen oko 20 kilometara od centra Čajniča, a u toku agresije bio je svojevrsni logor za Bošnjake Čajniča. Na području ove općine  ubijeno  je 270 Bošnjaka, a samo na Mostini 42. Čajničani su držani zatočeni u lovačkom domu mjesecima, izloženi svakodnevnim torturama i nehumanim uslovima. Na dan likvidacije kroz prozor lovačkog doma ubačene su ručne bombe. Srpske snage su nakon bacanja bombi ušli u dom i poubijali one koji su preživjeli. Njihova tijela još nisu pronađena, a prema određenim saznanjima nalaze se na različitim lokalitetima u obližnjim šumama. Krv i ostaci tijela Bošnjaka uslijed eksplozija nalazili su se na zidovima lovačkog doma i nakon agresije, sve dok lokalne vlasti nisu uništili zidove kako bi izbrisali sve tragove. 

Hanka Trgo na Mostini je izgubila muža.

"Dolazila sam ovdje 20 dana, obilazila ga, donosila mu da jede sve dok nam nisu zabranili. Govorio mi je da idem s našim narodom, da ne brinem o njemu i da će on gledati svojoj glavi selameta. Onog dana kad su nas ubacili u autobuse da idemo za Pljevlja jedan čovjek je rekao da je na Mostini sve pobijeno".

Ovo je treći put da se obilježava godišnjica stradanja, a organizator programa bio je Medžlis IZ Čajniče. Nakon posjete mjesta egzekucije prisutni su se uputili ka gradskoj džamiji u Čajniču gdje je održan i vjerski dio programa. Obilježavanju su prisustvovali ministar Edin Ramić, Izet Alihodžić, jedini predstavnik Bošnjaka u Općinskom vijeću, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, imami iz drugih medžlisa i Emin-ef. Bakal, glavni imam Medžlisa Čajniče čiji je otac također ubijen na Mostini.

 

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. juna

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine