digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švicarska: Reisu-l-ulema uručio trojici imama  dekrete o postavljenju za naredne četiri godine

Autor: B. Perva Maj 20, 2016 0

Nekoliko stotina džematlija sinoć je (19. 5. 2016.), pred akšam namaz, u bošnjačkom džematu u Yverdonu, dočekalo reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića i njegovu brojnu delegaciju u kojoj su bili Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove, Rifat Fetić, šef Kancelarije Reisu-l-uleme, Mensur ef. Pašalić, šefa Odjela za dijasporu, Mirnes ef. Lemeš, stručni saradnik u Odjelu za dijasporu, Jasmin ef. Demić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj i Lihteštajnu, te Sakib ef. Halilović, imam u Cirihu i Muris ef. Begović, također iz Ciriha.

Najmlađi predstavnici džemata, obučeni u narodne nošnje, reisu-l-ulemi su predali cvijeće i zaželjeli mu dobrodošlicu. Potom je imam džemata Besim ef. Hrnjić predstavio goste i zamolio reisu-l-ulemu da se obrati okupljenom narodu. U vrlo poticajnom govoru reisu-l-ulema je pohvalio aktivnosti ovog džemata i pozvao džematlije da ustraju u slozi i jedinstvu, te očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta, da budu odgovorni ljudi za svoje porodice, svoju zajednicu, svoju domovinu. Posebno se osvrnuo na odnos roditelja prema djeci.  Treba im usaditi ljubav prema islamu, Islamskoj zajednici i domovini, te podučiti ih da znaju ko su, šta su i odakle su. Pozvao je roditelje da učine sve šta mogu da im djeca govore bosanski jezik, a tu su i imami da im pomognu na tom planu.

Nakon govora reisu-l-uleme Mensur ef. Pašalić pozvao je trojicu imama iz kantona francuskog govornog područja da im reisu-l-ulema uruči dekrete o postavljenju za mandat od četiri godine. Tako su dekrete dobili Besim ef. Hrnjić, imam u Yverdonu, hafiz Mustafa ef. Mehić, imam u Nušatelu, i Ibrahim ef. Husanović, imam iz Ženeve.

Akšam namaz u punom mesdžidu predvodio je reisu-l-ulema, a muezinio je Muris ef. Begović. Uslijedilo je druženje uz kahvu u čajhani džematskog prostora površine „jednog dunuma“, kako kaže imam Besim ef. Hrnjić.

Detalj iz ispunjenog mesdžida

 

Dekretirani imami: Reisu-l-ulema sa Ejubom ef. Muminovićem, jednim od bh imama koji je teško ranjen u agresiji na BiH

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine