digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Banja Luci održana Šesta sjednica Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u bh. entitetu RS

U Banja Luci je u utorak 24. maja 2016. godine održana Šesta sjednica Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u institucijama bh. entiteta RS.

Bošnjaci se suočavaju sa ozbiljnim posljedicama narastajuće diskriminacije koja se provodi uz otvorenu podršku vlasti entiteta, a svaki pokušaj da se kroz razgovore dođe do rješenja u proteklim godinama bio je osuđen na propast. Problemi u obrazovanju dostigli su svoju kulminaciju i krajnji je momenat da se krene u njihovo rješavanje, jer je načinjena nemjerljiva šteta učenicima Bošnjacima, a vlasti ne poduzimaju nikakve korake da se posljedice te štete otklone. Također, pritisci na institucije da se ne prihvate rezultati Popisa ocijenjeni su kao destruktivna politika RS, koja se vodi s ciljem smanjenja broja Bošnjaka u ovome entitetu.

U obrazovnom sistemu bh. entiteta RS još uvijek se sistemski onemogućava pohađanje nastave na bosanskom jeziku, a Vlada RS je, putem svojih institucija dala instrukcije školama da se bosanski jezik imenuje imenom nepostojećeg jezika, čime je ušla u institucionalno kršenje osnovnih ljudska prava Bošnjaka. Kraj školske godine i suočavanje sa ozbiljnim problemima u obrazovanju, nagnali su učenike i roditelje u nekim općinama bh. entiteta RS najave izlazak na ulice. Stoga su se poslanici Kluba Domovina u Narodnoj skupštini RS i delegati u Vijeću naroda RS zaključili da se moraju poštivati sva prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u ovome entitetu. Sjednicom je predsjedavao mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, koji je nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost, u ime cijelog saziva Koordinacije saopćio zaključke:

-Koordinacija bošnjačkih predstavnika u institucijama bh. entiteta RS podržava objavu rezultata Popisa u skladu sa Zakonom i preporukom međunarodnog monitoring tima

- Koordinacija bošnjačkih predstavnika u institucijama bh. entiteta RS smatra neophodnim sistemsko rješenje u obrazovnom procesu u RS u skladu sa Ustavom i Zakonom. Pozivamo Vijeće ministara, Vladu RS, PIC, OHR i OSCE da ovo pitanje bude prioritet u njihovom djelovanju, kako bi se pronašlo adekvatno rješenje.

Bošnjački predstavnici u institucijama bh. entiteta RS potcrtali su važnost nastavka međusobne komunikacije i koordinacije, te izrazili otvorenost za suradnju sa predstavnicima drugih naroda u institucijama ovoga entiteta, ali i na nivou Bosne i Hercegovine. Također, iskazali su podršku borbi drugih naroda protiv diskriminacije, za jednakost, ljudska prava i slobode na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine