digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svaka majka se raduje uspjehu svoga djeteta

Autor: Aziz Hasanović Februar 09, 2016 0

Cijela godina je bogata raznim sadržajima kojima će se obilježiti ovaj jubilej, ponajprije zbog muslimana koji žive u Hrvatskoj, ali i svih naših vjernika, te susjeda/komšija bez obzira koje su vjere ili nacije. Nikada musliman nije bio isključiv i uvijek je rado dijelio trenutke radosti s drugima. Očekujemo, pored domaćina reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, predsjednike mešihata i muftije iz Slovenije i Srbije, muftije iz Bosne i Hercegovine, te brojne visoke zvaničnike, a državni vrh Republike Hrvatske potvrdio je pokroviteljstvo nad svim događajima

 

Svaka majka se raduje uspjehu svoga djeteta. Od dana kada se ono rodi, pa sve dok postoji, nad njim bdije i za njega dovu čini. Strepi, pomaže, savjetuje... uglavnom, kako naš narod kaže, ko bio ili ne bio, majka je uvijek tu. I samo je jedna majka. Tako se i naša Islamska zajednica u BiH raduje iščekivanju velike godišnjice, 100. godine otkako je jedan njezin dio dobio službeno priznanje i ravnopravnost s drugim religijama. Naime, 27. 4. 2016. god. navršava se 100 godina otkako je Sabor kraljevine Hrvatske i Slavonije donio zakon kojim se priznaje ravnopravnost islamu s drugim religijama. Iako su veze s islamom mnogo dulje od navedenih 100 godina, značaj se ogleda u činjenici da je u to vrijeme, iako manjinska i malobrojna zajednica muslimana, dobila ravnopravan status s ostalim vjerskim zajednicama što je otvorilo vrata institucionaliziranju Zajednice. Islamska zajednica u Hrvatskoj prošla je trnovit put razvoja, mahom zbog poznatih historijskih činjenica koje nisu strane ni jednom muslimanu ovog prostora na kojem živimo vijekovima. Tim više, što je najveći dio muslimana porijeklom iz naše matice Bosne i Hercegovine pa su tako i iskušenja bila zajednička. 

Nakon brojnih uspona i padova vjerujem da smo, uz Božju pomoć, uspjeli postići stepen organiziranosti i status koji zaslužuje Islamska zajednica. Rezultat je to godina napora, zalaganja i truda imama, muftija i svih vjernika koji su uvijek bili spremni na žrtvu i nikada se nisu štedjeli za dobrobit Zajednice i vjernika. Naravno, tu je uvijek bila podrška naše matice, nekada snažnija, a nekada slabija, ali uvijek u maksimalno dostupnom kapacitetu, što je od posebnog značaja. Ne smijemo zaboraviti ni iskušenja i prepreke na lokalnim raznima u raznim dijelovima Zajednice u regiji i šire s kojima smo se nosili uvijek zajednički tragajući za najboljim rješenjima, a koji su utjecali da se fokus našeg djelovanja mijenja sukladno prioritetima. Često se može čuti da model uređenja odnosa koji postoji u Hrvatskoj je jedan od najboljih i mi to ističemo iz vrlo jednostavnog razloga – zakonski okvir i Ugovor potpisan s Vladom o pitanjima od zajedničkog interesa je omogućio muslimanima u Hrvatskoj da žive i djeluju kao muslimani. Ima i onih koji to osporavaju, uglavnom više zbog negativnih historijskih iskustava i subjektivnog doživljaja, a manje zbog objektivnih razloga, ali i to se može razumjeti. Ipak, zadaća svih nas, i uleme i vjernika, je da tražimo najbolje načine kako da živimo svoju vjeru u punini, a da zadani zakonski okvir ne bude ograničavajući faktor i smatram da je ta mjera koja postoji u Hrvatskoj, najveća vrijednost cijelog modela. 

Imajući na umu značaj jubileja za našu zajednicu u cjelini, u želji da iskoristimo i ovu priliku za promociju Zajednice, uputio sam poziv reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću da bude domaćin svim najvažnijim događajima, kako i dolikuje. Cijela godina je bogata raznim sadržajima kojima će se obilježiti ovaj jubilej, ponajprije zbog muslimana koji žive u Hrvatskoj, ali i svih naših vjernika, te susjeda/komšija bez obzira koje su vjere ili nacije. Nikada musliman nije bio isključiv i uvijek je rado dijelio trenutke radosti s drugima. Očekujemo, pored domaćina reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, predsjednike mešihata i muftije iz Slovenije i Srbije, muftije iz Bosne i Hercegovine, te brojne visoke zvaničnike, a državni vrh Republike Hrvatske potvrdio je pokroviteljstvo nad svim događajima. 

Ima i onih koji očekuju, priželjkuju, navijaju pa i poduzimaju određene korake kako bi pokušali unijeti fitnu među muslimanima, kako globalno, tako i unutar naše Zajednice. Zato su ovakve manifestacije i jubileji najbolja prilika da pokažemo snagu i jedinstvo Zajednice. Godina, jubilej, obilježavanja, pa i naš život na kraju budu i prođu, ostaje ono od dobra što smo učinili obojeno nijjetom koji smo imali. 

Majka može biti ponosna na svoju djecu – uvijek su uz nju, a samostalno kroče i zdravo se razvijaju. Pozorno slušaju, a i kad majci zatreba tu su da joj pomognu. Da se i, ne daj Bože, razboli, dužnost nam je bolest liječiti. Djetetu je uvijek mio zagrljaj majke, a i majka dijete nikad ne prestaje grliti, normalnoj osobi je to jasno i prirodno, a budali ne vrijedi objašnjavati.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine