digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Roditelji o mektebu: Djeci davati zajedničke zadaće

Autor: E. Subašić Novembar 25, 2016 0

Djecu u mektebu okrenuti jedne prema drugima/ Mektebi se trebaju više temeljiti na odgojnom procesu, a manje na obrazovnom

U nastavku razgovora s roditeljima djece koja pohađaju mektepsku nastavu, objavljujemo mišljenja dva roditelja.

Azur Handan je roditelj jednog učenika u mektebu, a o mektepskoj reformi kaže:

„Prvi korak u reformi mekteba bi trebao biti ukidanje klupa u kojima sjedi jedno ili dvoje djece jedno iza drugog. Takve klupe bi trebalo poredati ili zamijeniti okruglim stolovima u obliku halke. Djeca se trebaju odgajati u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i pažnji; a ne u strogoći i natjecanjima ko će biti bolji. Zajedništvo u Bošnjaka je na zabrinjavajuće niskoj razini. Zajedništvo nije jednoumlje, već je to stanje (hal) u kome svaki pojedinca prepoznaje što mu je zadatak u zajednici i na koji način najbolje može doprinijeti zajednici. Imami bi trebali davati zajedničke zadaće djeci, npr. da djeca zajedno uče zadanu suru; da zajedno komentarišu neki hadis, da zajedno pišu o tome; da zajedno nacrtaju neku malu lehvu ili crtež džamije. Za djecu manjeg uzrasta bi se trebali iznaći također primjereni zadaci za zajednički rad.. Razvijajući osjećaj zajedništva i ljubavi, mi povećavamo stupanj međusobnog povjerenja koja je najveći jamac uspješnog zajedničkog djelovanja. Ne postoji bolje mjesto za uzgajanje, odgoj i njegovanje zajedništva od naših mekteba. Zbog toga mektepsku nastavu treba obogaćivati onim sadržajima koji će razvijati zajedništvo među djecom, kao najnasušniju potrebu i vrijednost današnjih muslimana i Bošnjaka. U toplijim mjesecima, djeca bi trebalo biti što je manje moguće u učionicama, a što više u:

-       u prirodi, pogotovo onoj koju ljudska ruka nije već na neki način preinačila (ako je to moguće), jer tu imam najbolje može djecu podučavati o veličanstvu, ljepoti, moći i mudrosti Allahovog stvaranja. Tu se može i usađivati pažnja prema prirodi, podizati ekološka svijest i svijest o povezanosti svega stvorenog.

-       posjetama historijskih objekata i mjesta, npr. vakufa, kao što su medrese, česme, ili mjesta značajnih bitaka iz bliže prošlosti borbe Bošnjaka za svoj toprak i vatan. Tu imami najbolje mogu djecu podučavati o našim velikanima i islamskim motivima u njihovom djelovanju na Allahovom putu.

-       posjetama staračkih domova u kojima bi djeca darovala starije poklonima koje su sama izradila: neku lehvu, ili crtež, ili natpis neke mudre izreke na latinici i sl. Tu bi se djeca trebala učiti pažnji prema starijima i našem dugu prema njima na koje nas Uzvišeni Allah obavezuje. Ili, pak, kućnim posjetama starijim džematlijama, gdje bi djeca nešto darovala, zatim očistila kuću ili iznijela smeće na polje i sl. 

-       u avlijama džamija, gdje bi nekad zajedno očistila avliju, a nekad zajedno posadila koje stablo ili cvijet“, kazao je Handan.

 

Cijeli tekst u Preporodu od 15. novembra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine