digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ministar Ramić posjetio Vrbanjce: Za dobrobit djece povratnika potreban institucionalni dijalog

Autor: Novembar 29, 2016 0

Nakon presude Okružnog suda u Banjoj Luci kojom su odbijeni zahtjevi roditelja-povratnika iz Vrbanjaca, danas je ovu povratničku zajednicu posjetio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ramić je pozdravio napore koje su roditelji uložili kako bi se u okviru institucija utvrdilo kršenje Zakona o zabrani diskriminacije BiH u pristupu djece Bošnjaka-povratnika osnovnom obrazovanju, te žali što je pravosuđe entiteta RS propustilo priliku da zaštiti njihova ljudska prava.

„Ja ću učiniti sve kako bismo, kao ministarstvo, ali i kroz druge institucije, podržali roditelje u Vrbanjcima. Na zahtjev roditelja za 'nacionalnu grupu predmeta' u ovoj područnoj školi, a nakon što su zadovoljeni svi uslovi brojnosti đaka-povratnika iz Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, tadašnji ministar prosvjete je odgovorio negativno, pod izgovorom da nema finansijskih sredstava. Isto želim napomenuti prvenstveno zbog činjenice da institucije nisu sporile pravo, već finansiranje, što ne smije biti izgovor, barem ne kada je u pitanju obrazovanje naše djece. Činjenice govore da ova škola po svom statusu treba biti izdvojena kao posebna cjelina i zbog brojnosti učenika, a tretiranje iste kao područne, također potvrđuje različito postupanje zbog okolnosti etničke strukture đaka“, kazao je Ramić.
„Neophodno je pokrenuti dijalog unutar institucija, ukoliko je to u interesu roditelja iz Vrbanjaca, te da vidimo koji su uslovi predstavnika nadležnih organa da se konačno postigne kompromisno rješenje. Jasno, taj dogovor ne uključuje ništa više od onoga na šta su se ministarstva obrazovanja obavezala u sporazumu o potrebama djece povratnika. Postoje pitanja o kojima se ne pregovora, a to su dostojanstvo roditelja-povratnika i prilika za adekvatno obrazovanje generacija koje dolaze. Ja podržavam zahtjeve roditelja u Vrbanjcima, ali moramo misliti i na 6800 đaka bošnjačke i oko 400 đaka hrvatske nacionalnosti kojih ima po školama širom entiteta RS, te ovdje trebamo misliti na to kako osigurati njihovu ravnopravnost. Jednako tako, razmišljam i o svim onim preprekama i problemima sa kojim se suočavaju djeca iz srpskih povratničkih zajednica u Federaciji, te nikada s moje strane nije i neće doći poruka da sve to nisu naša djeca. Neka naša spremnost na dogovor ne bude pokazatelj naše slabosti, već dokaz naše snage.“, zaključio je Ramić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine