digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Prijedoru uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratni zločin

Autor: AlJazeera Decembar 06, 2016 0

 Po nalogu Tužilaštva BiH na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine uhapšeno je osam osoba osumnjičenih za ubistvo 120 bošnjačkih civila.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u utorak je slobode lišeno osam osumnnjičenih osoba za ratni zločin počinjen na području Prijedora, prenosi Anadolija.

"Osumnjičeni su pod istragom zbog nezakonitog lišenja slobode i ubistva oko 120 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Miska Glava u ljeto 1992. godine", saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u akciji policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu, rano u utorak ujutro na području Prijedora i okoline, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni: Slobodan Taranjac (1956), Miodrag Glušac (1960), Ranko Babić (1952), Marinko Praštalo (1963), Ranko Došenović (1960), Zdravko Panić (1959), Trivo Vukić (1966) i Milan Vukić (1951).

Također, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su i terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Oni se terete da su, u svojstvu pripadnika samozvanog kriznog štaba, vojske i policije, krajem jula 1992. godine učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloljetnih osoba, na području Miske Glave, koji su nakon toga odvedeni u zarobljeništvo u dom kulture, kao i na obližnji stadion, gdje su mučeni i zlostavljani.

Tokom zarobljeništva izdvojeno je i ubijeno između 10 i 15 zatvorenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubija, gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.

Nakon rata ubijene žrtve pronađene su i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a deset tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića kamen 2016. godine.

Policijski djelatnici SIPA-e, nakon lišenja slobode, osumnjičene će predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Izvor: Agencije

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine