digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muslimani Muftiluka tuzlanskog poslali 120 t brašna sirijskim izbjeglicama

Autor: Februar 13, 2017 0

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović susreo se 8. februara ove godine s predstavnicima organizacije MFS EMMAUS iz Doboj Istoka. 

Povod za susret je nedavna donacije brašna humanitarnoj pekari i posjeta aktivista ove organizacije sirijskim izbjeglicama u Turskoj i Siriji. Susretu su prisustvovali Hamzalija Okanović, direktor EMMAUS-a, sa saradnicima i Sedin-ef. Karić i Haris-ef. Mustajbašić, glavni imami medžlisa Živinice i Zvornik, koji su također učestvovali u ovoj humanitaroj misiji.

Direktor Okanović je informirao muftiju Fazlovića o provedenoj akciji. Posebnu zahvalnost iskazao je Islamskoj zajednici i džematlijama koji su na području četiri medžlisa Muftijstva tuzlanskog (Zvornik, Živinice, Tuzla i Gračanica) prikupili oko 120 tona brašna, koliko je isporučeno u ovom konvoju. Naglasio je da u narednom periodu planiraju organizirati slične akcije, posebno pomoć jetimima, te im je plan da još jedan konvoj organiziraju krajem marta, te druge prije ramazana. I ostali sagovornici su iznijeli svoja zapažanja i impresije s ovog humanitarnog putovanja, istaknuvši da sirijske izbjeglice žive u jako teškim uvjetima.

Muftija Fazlović je gostima iskazao zahvalnost za dobročinstvo koje su učinili. Istakao je važnost njihove misije pomaganja ljudima koji su u oskudici. Naglasio je da su svojim masovnim uključivanjem u ovu akciju naši džematlije pokazali svoju ljudskost, te svoj islam manifestirali spremnošću pomaganja ljudima u nevolji.

Tokom ovog susreta dogovoreni su i naredni zajednički koraci Muftijstva tulanskog i EMMAUS-a.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine