digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Održano predavanje "Sjećanje na muslimanske lidere iz prošlosti"

Autor: Tarik Ašćerić Mart 05, 2017 0

U utorak, 28. februara, je u prepunoj sali Centra IGMG na Baščaršiji održano predavanje na temu „Sjećanje na muslimanske lidere kroz povijest“.

Predavanje su održali dr. Sedad Bešlija i hfz. Nedim Botić.

Na početku programa, skup je poselamio i dobrodošlicu izrazio zamjenik predsjednika IGMG Regije Balkan, Adem Kasa.

Prvi govornik je bio dr. Sedad Bešlija koji je naveo tri povoda predavanja: završetak tromjesečnog ciklusa druženja sa hfz. Nedimom Botićem, program sjećanja na muslimanske lidere koji se u okviru IGMG obilježava svakog februara i predstojeći 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U nastavku svoga obraćanja, dr. Bešlija je iznio osnovne biografske podatke i postignuća Salahudina Ejubije, Mehmeda II Fatiha, Nedžmettina Erbakana i Alije Izetbegovića. Za svakog od njih naveo je nekoliko citata iz historijskih istraživanja koja govore o karakterim crtama tih ličnosti koje su bile utkane u temelj njihovog uspjeha.

Drugi izlagač bio je hfz. Nedim Botić koji je prezentirao životopise Hasana el-Benne, Mustafe Busuladžića, Mehmeda Handžića i kurra hafiza Ibrahima Trebinjca. Hafiz Botić je govorio o ideji i sveobuhvatnom shvatanju islama kao i praktičnog djelovanja navedenih ličnosti koje su živjele na različitim geografskim prostorima.

Osnovna ideja vodilja svima njima bila je islam i želja za uspravljanjem muslimanskog ummeta. Svoje kazivanje obogatio je korisnim savjetima omladini u cilju uzimanja pouka iz života velikana islama koji bi trebali biti inspiracija i putokaz za uspostavljanje vlastitih životnih principa i ciljeva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine