digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Planinarski pohod i označavanje izvorišta Ajvatovice u povodu Svjetskog dana voda

U povodu 22.marta, Svjetskog dana voda, Muftijstvo Travnik, MIZ Bugojno, Općine Bugojno i Donji Vakuf, u saradnji sa planinarskim društvima"Koprivnica" Bugojno i „Dubrave" iz Donjeg Vakufa, Udruženje strijelaca „Kalin" Bugojno, organizovali su planinarski pohod ka Ajvatovici.

 

Povezanost simbolike vode ajvatovačkog izvorišta i 22. mart, Svjetskog dana voda bili su prilika za obilježavanje ovog značajnog datuma upravo na platou Ajvatovice. U organizaciji Muftijstva travničkog, Medžlisa IZ Donji Vakuf, Medžlisa IZ Bugojno, općina Donji Vakuf i Bugojno, danas 19. marta, organizovan je planinarski pohod do ajvatovačke livade na kojem su učestvovali članovi planinarskih društava „Dubrave" Donji Vakuf i „Koprivnica" Bugojno.
Nakon klanjanja podne – namaza na platou Ajvatovice, ozvaničen je početak projekta uređenja izvorišta Ajvatovice. Pored članova planinarskih društava, Udruženja strijelaca "Kalin" Bugojno, ljubitelja prirode i rekreativaca otvorenju projekta prisustvovali su izaslanika Muftije travničkog Rešad-ef. Lendo, sekretar Muftijstva, Esad-ef. Slipac, gl. imam Medžlisa IZ Donji Vakuf, Vehid-ef. Arnaut, gl. imam Medžlisa IZ Bugojno, Huso Sušić, načelnik Općine Donji Vakuf i Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.
Stavljajući akcenat na Ajvatovicu i njen izvor kao sinonim za čistu izvorsku vodu, potencirajući značaj vodenog resusra Rešad-ef. Lendo, sekretar Muftijstva travničkog je istakao: "Muftijstvo travničko ove godine nizom aktivnosti obilježava Svjetski dan voda. Ovim planinarskim pohodom željeli smo skrenuti pažnju kroz simboliku vrela Ajvatovice, silne želje i potrebe Ajvaz dede za čistom izvorskom vodom, jedom od najvećih Allahovih blagodati ovoga svijeta, njegovog uloženog truda napora da 40 jutara klanja sabah na ovom mjestu i na kraju tog Allahovog dara pucanja stijene, koliki trud i napor mi, kao generacija koja živi u ovom vremenu trebamo uložiti na očuvanju čistoće vode. Ovim projektom želimo da ukažemo mlađim generacijama da bagodat čiste vode trebamo čuvati za naredne generacije."
„Unazad desetak godina aktivno radimo na uređenju ovog dovišta. Mnogo toga je urađeno i uloženo dosta sredstava. Do početka ovogodišnjih „Dana Ajvatovice" obilježit ćemo i urediti lokalitet samog izvorišta Ajvatovice, a obećavam da ćemo realizirati i projekat uređenja staze i izlaska na samu ajvatovačku stijenu." – naglasio je Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf.
Za sve učesnike planinarskog pohoda na platou Ajvatovice organiziran je zajednički ručak, a potom i rekreativno gađanje iz vazdušne puške u pripremi Udruženja strijelaca „Kalin" Bugojno. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda u prostorijama Doma kulture u Donjem Vakufu otvorena je izložba likovnih radova sa motivima rijeka i jezera.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine