digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kalesija: Održana tribina o životu muslimanskih lidera

Autor: N. Botić April 05, 2017 0

U petak, 31. marta, je u sali Kulturnog centra 'Alija Izetbegović' u Kalesiji održano predavanje na temu „Sjećanje na muslimanske lidere kroz povijest“.

Predavanje su održali dr. Sedad Bešlija i hfz. Nedim Botić. Organizatori tribine su bili Udruženje “Korak”, Udruženje “Proaktiva”, Bošnjačke zajednica kulture “Preporod” i Omladinski sektor IGMG.
Na početku programa, skup je poselamio i dobrodošlicu izrazio Fahrudin Sinanović, direktor Gradske biblioteke u Kalesiji, i ujedno moderator tribine,istakavši važnost ovakvih tema, posebno za mlade.

Prvi govornik je bio dr. Sedad Bešlija koji je iznio osnovne biografske podatke i postignuća Salahudina Ejubije, Mehmeda II Fatiha, Nedžmettina Erbakana i Alije Izetbegovića. Za svakog od njih naveo je nekoliko citata iz historijskih istraživanja koja govore o karakternim crtama tih ličnosti koje su bile utkane u temelj njihovog uspjeha. Iz njihovih života možemo naučiti važnost ljubavi prema istini, nesebičnog žrtvovanja za dobro drugih i visoke ambicije koje su im pomogle da ostvare velike životne trijumfe.

Drugi izlagač bio je hfz. Nedim Botić koji je prezentirao kratke životopise Hasana el-Benne, Mustafe Busuladžića, Mehmeda Handžića i kurra hafiza Ibrahima Trebinjca. Hafiz Botić je govorio o ideji i sveobuhvatnom shvatanju islama kao i praktičnog djelovanja navedenih ličnosti koje su živjele na različitim geografskim prostorima. Osnovna ideja vodilja svima njima bila je islam i želja za uspravljanjem muslimanskog ummeta. Svoje kazivanje obogatio je korisnim savjetima omladini u cilju uzimanja pouka iz života velikana islama koji bi trebali biti inspiracija i putokaz za uspostavljanje vlastitih životnih principa i ciljeva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine