digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Mostaru uručeno 100 BBI stipendija iz Fonda „Sheikh Saleh Kamel“

Autor: April 06, 2017 0

U Mostaru je  danas održana svečana ceremonija dodjele 100 BBI stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja iz Fonda Saleh Kamel za region jugozapadne BiH.

"Projekat dodjele 500 stipendija godišnje za djecu bez jednog ili oba roditelja u BiH BBI banka radi uz podršku filantropa Sheika Saleha Kamela, osnivača i vlasnika Al Baraka finansijske grupacije.  Iz ukupnog fonda od 500 stipendija danas smo uručili stipendije za 100 učenika i studenata iz regije jugozapadne BiH. Mjesečna stipendija iznosi 100 dolara, odnosno 1.200 dolara godišnje. Ovo je kontinuirani proces i tokom četiri godine podijeljeno je oko četiri miliona KM. Ovo je naša podrška obrazovanju jer je obrazovanje osnov za napredak svakog društva“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke, poručivši studentima da biraju zanimanja koja vole jer će samo tako postati uspješni.

Dobitnicima stipendija obratili su se i Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Suljo Cikotić, glavni imam medžlisa Islamske zajednice u Mostaru, Nedžama Begović-Špago, predsjednica Asocijacije Fatma iz Mostara i profesorica Fatima Hukić, počasna predsjednica i osnivač Asocijacije Fatma. Svečanosti je prisustvovao i Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK-a.

U ime dobitnika stipendija BBI banci i filantropu šejhu Salehu Kamelu zahvalile su se Jovana Sikimić, studentica četvrte godine ekonomskog fakulteta i Sanita Maksumić, studentica prve godine nastavničkog fakulteta iz Mostara. 

"Iskrena zahvalnost za stipendije BBI banci i šejhu Kamelu jer ste se sjetili djece bez roditelja. Ovo nam je dodatna motivacija da nastavimo i dalje razvijati se i učiti", kaže Jovana Sikimić iz Kalinovika.

Inače, izbor dobitnika stipendija za regiju Mostar izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma. Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji cijele BiH, a Komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine